ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

El Col·legi de Metges proposa que la CASS tramiti les baixes per la Covid-19 automàticament amb el resultat dels tests d'antígens

www.andorradifusio.ad

Per prevenir el col·lapse de l'atenció primària, el Col·legi de Metges ha proposat que els test d'antígens siguin una prova confirmativa d'un positiu i que el resultat es notifiqui directament a la CASS perquè aquesta tramiti la baixa de manera automàtica. Els professionals sanitaris informen que han notat un increment de feina molt important des de principi de mes i els preocupa que la variant Òmicron evoqui a una situació de risc.

Que la CASS tramiti la baixa de manera automàtica en rebre el resultat positiu d'un test d'antígens és una de les propostes del Col·legi de Metges per evitar el col·lapse de l'atenció primària. Una opció que l'executiu acabarà de valorar aquest cap de setmana.

La presidenta del Col·legi, Meritxell Cosan, proposa que "igual que s'envia un missatge al mòbil, s'enviï un altre a la CASS indicant el positiu per tramitar la baixa". D'altra banda, apunta que "les persones que fan teletreball i es troben bé, o no requereixen baixa pel motiu que sigui, podran renunciar-hi contactant per mail o trucada".

També proposen que els test d'antígens siguin una prova confirmativa del cas positiu, que no s'haurà de fer una TMA per tornar a confirmar el diagnòstic de la infecció. Això agilitarà els confinaments, que es valora escurçar a les persones immunitzades. Ara bé, des del col·legi recomanen que no siguin inferiors a sis o set dies i informen que les persones no immunitzades mantindrien l'aïllament de 10 dies.

I és que l'expansió de la variant Òmicron posa en estat d'alerta el sistema sanitari. El metge de família i vocal del Col·legi de Metges, Albert Dorca, alerta del "risc real que l'atenció sanitària s'acabi saturant". Desitja que "tant de bo es compleixin certs pronòstics que indiquen que els símptomes són més lleus i que els pacients no tenen tantes complicacions per fer ús de l'hospital. A dia d'avui no ho tenim del tot clar."

Principalment perquè la taxa de transmissibilitat del virus amb Òmicron és fins a set vegades més elevada que amb la variant Delta i això pot provocar una pressió preocupant al sistema sanitari.

Alguns professionals demanen més restriccions a nivell de mobilitat, interacció social i teletreball, així com altres insisteixen que cal complir el règim de vigilància passiva de manera estricta.

Una altra mesura que s'està valorant per descarregar de feina els metges és la derogació temporal de peticions per part de la CASS. Per exemple, proves de complement, derivacions i receptes.

Mesures per agilitar els processos i nous circuits que també s'anunciaran pel web del Col·legi de Metges per clarificar com ha d'actuar cadascú en cas de ser positiu, contacte o presentar símptomes. També en funció del seu grau d'immunització. Salut està estudiant totes aquestes propostes que portaran novetats la setmana vinent.

Informa: Judith Sáez 
Imatges: Aida Pagès - Albert Refart

**Correcció: El titular d'aquesta notícia i el text s'han modificat perquè inicialment es podia donar a entendre que era Salut qui proposava que la CASS tramités les baixes automàticament, quan és una proposta del Col·legi de Metges.

 

Comparteix: