Segell per acreditar l'ús d'energies renovables

www.andorradifusio.ad

Poder demostrar que el 100% de l'energia que consumim prové d'energies renovables és l'objectiu del segell que volen fomentar el Govern i FEDA. Es fa a través d'una plataforma que ha de permetre al distribuïdor demostrar-ho i al comprador tenir-ne la garantia. El distribuïdor tant pot ser FEDA com petits productors. 

Si una empresa vol demostrar al client que tota l'energia que consumeix és renovable ara ho podrà fer amb un certificat. El Govern ha posat en funcionament un registre on productors de renovables s'hi poden inscriure, ja sigui distribuïdores com ara les mútues comunals o petits productors que venen l'excedent d'energia provinent de renovables a la xarxa.

Aquests productors posen a la venda el certificat als compradors que el poden adquirir a un preu convingut amb garanties, ja que el Govern dona fe que aquesta energia és neta. El certificat és anual.

"Per a un hotel que, per exemple, vol incorporar a la seva marca la sostenibilitat probablement és interessant que haguem desenvolupat aquesta eina per poder explicar que només consumeix energia verda".

Sílvia Calvó, ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat

"El Govern no fixa cap import en relació al cost del certificat. El Govern el que fa és posar a disposició l'instrument, en aquest cas el mercat i el propi certificat, que garanteixen l'origen d'aquesta energia elèctrica".

Carles Miquel, director de l'oficina de l'Energia i el canvi climàtic 

Aquest sistema també es pot fer a través de FEDA, que ja està inscrita al registre i és el major productor en renovables, 78 milions de quilowatts hora d'hidràulica, 117 milions d'eòlica provinent de França i Espanya (dades del 2021). En aquest cas el preu s'estableix en 2€ el MWh (megawatt hora).

"La idea és que una part cada cop més important de l'energia que ven FEDA estigui certificada, amb la qual cosa, si hi ha demanda, podem garantir-ne la totalitat".

Albert Moles, director general de FEDA

La voluntat és potenciar l'ús de renovables i l'aposta per instal·lacions d'aquestes característiques. 

Informa: Anna Pifarré
Imatges: Kevin Ribeiro 

Comparteix:

Sant Julià inaugura el dipòsit d'aigua potable de Nagol L'abocador de Sant Julià, una alternativa possible al del Maià els mesos d'hivern