Sorteny acumula més de tres metres de neu i Arcalís el doble que la mitjana en aquesta època de l'any

Aquest és un hivern excepcional, tot i que no de rè

Aquest és un hivern excepcional, tot i que no de rècord,  pel que fa a gruixos de neu acumulats a les muntanyes del país. El màxim es va assolir a l'estació meteorològica de Sorteny el 21 de març, segons les dades del Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya (Cenma), amb 360 centímetres.

Les nevades que s'han registrat sobretot a partir del febrer han deixat el país ben emblanquinat, i amb unes acumulacions de neu que pronostiquen una primavera "excepcional" en aquest sentit, tal com han exposat des del CENMA.

Les dades així ho demostren, per exemple, amb els més de 333 centímetres de neu a data d'avui a Sorteny. Aquesta és la zona amb el gruix més elevat del país, però bona part de les estacions meteorològiques estan per sobre de la mitjana per l'època de l'any que ens trobem. Per exemple, la de Planells d'Arcalís acumula 216 centímetres (dades d'aquest dilluns 26 de març). El gruix mitjà a finals de març a l'estació ordinenca se situa una mica per sota els 110 centímetres. 

El rècord de neu, la temporada 2012-2013

En qualsevol cas, aquest hivern no s'ha assolit un màxim històric d'acumulació de neu. La temporada 2012-2013 "es van batre tots els rècords" des del 1983, exposa el CENMA. L'estació meteorològica d'Ordino, situada a Planells (2.055 metres), ha ha arribat als 223 centímetres de neu aquest any mentre que el 16 de febrer del 2013 va superar els 302.

Quant a l'evolució d'aquest hivern, va començar malament amb un inici més aviat sec. Ha estat sobretot a partir del febrer, amb "fins a set episodis de precipitació considerable", que es pot començar a parlar de gruixos molt excepcionals. De fet, des de l'11 de desembre l'estació d'Arcalís ha estat pràcticament sempre per sobre de la mitjana registrada (amb l'excepció d'uns dies de finals de gener).

Onze morts per allaus al Pirineu

El risc d'allaus aquest dimecres és fort, segons informen els bombers, que alerten dels riscos i demanen evitar l'esquí forapista

Les condicions són ara hivernals però a poc a poc s'aniran convertint en primaverals, el que implica una reducció de la perillositat. De totes maneres, cal seguir sent "prudents i triar bé el terreny" per on es circula per la muntanya.

Amb tot, es pot parlar malauradament d'una temporada marcada per les fatalitats per allaus als Pirineus, ja que han perdut la vida fins a onze persones, una de les quals a Ordino Arcalís, l'1 de març passat. A Andorra aquest hivern les allaus han estat molt relacionades amb el comportament del vent, ha informat Apodaka. Ha afegit que pràcticament la totalitat han estat accidentals, provocades per l'acció de les persones quan fan activitat a la muntanya. 

Informa/imatge: Agència ANA/CENMA

Comparteix:

Francisco Rusillo, guanyador del passat Sax Fest, presenta el seu treball "Métamorphose" Unicef engega una campanya per reduir la mortalitat dels nadons