Reportatge: suïcidi, patiment silenciat

www.andorradifusio.ad

Una de cada 100 morts al món és per suïcidi. Una taxa que està per sobre de les morts causades per malària, sida, càncer de mama, guerres i homicidis. Un risc de mortalitat que l'OMS vol reduir en un terç el 2030.

Cada any se suïciden 700.000 persones al món. És la quarta causa de mort entre els joves de 15 a 29 anys

Les últimes dades registrades a Andorra són del 2016 al 2020, quan es van suïcidar 26 persones: 18 homes i 8 dones.

Des del 2019, ho han intentat més d'un centenar, que han estat atesos a l'àrea de Salut Mental del SAASEls joves i les dones són més vulnerables a l'hora de cometre temptatives de suïcidi.

El testimoni de la Neus és colpidor. Va perdre la seva filla fa uns anys.

"Fa 25 anys la meva filla, l'Eva, va decidir marxar d'aquest món. Desgraciadament, va ser un suïcidi i nosaltres, en el moment que va fer-ho, no érem aquí a Andorra. Ens van trucar i ens van dir què havia passat. Vam pujar de seguida i imagina't. Al principi va ser molt dur. No saps com reaccionar. Fins i tot penses que te'n vols anar amb ells perquè no entens perquè ha passat, però després et planteges què he fet perquè ho faci? I finalment creus que era el seu destí, que era el seu dia i que, pel que sigui, en aquest món no estava bé i va decidir fer-ho."
Neus Mallol, mare de l'Eva

L'Eva patia un trastorn de la conducta alimentària i va decidir treure's la vida als 21 anys. Una malaltia que té un risc de suïcidi molt elevat.

La més preocupant és la depressió, que augmenta quinze vegades la probabilitat de tenir idees suïcides. Així ho recull l'OMS, que alhora alerta que el nombre de persones diagnosticades amb aquesta patologia ha augmentat molt per la pandèmia. De fet, els ingressos per temptatives de suïcidi van passar de 22 el 2019 a 37 el 2020 i a 45 el 2021.

Què pensa algú abans de treure's la vida?

La psicòloga del servei de Salut Mental del SAAS, Eva Bosch, explica que "normalment la persona que té la intenció de matar-se sent molta desesperança, molta impotència, molt patiment mental i el que li ve al cap és que no hi ha res que la pugui ajudar per sortir-se'n i per poder continuar endavant".

Els professionals deixen clar que voler morir és un símptoma depressiu que, en cas de detectar-se, cal notificar als serveis mèdics. Allà s'indaga si el pacient ha tingut o ha comès conductes autolesives i s'explora què el fa patir.

Es recomana no deixar-la sola i se l'acompanya perquè vegi que hi ha una sortida. A vegades, però, no s'arriba a impedir i en aquests casos cal centrar-se a treballar el dol dels familiars i amics de la persona que se suïcida.

Bosch assegura que "quan una persona s'ha suïcidat, al seu voltant hi ha d'altres que es queden amb un sentiment d'impotència primer, i de culpa, després, per no haver estat capaços de veure què li estava passant i no saber com ajudar-la".

"Penses molt el perquè, què li faltava. Perquè la nena tenia salut i una bona feina, ho tenia tot. Feia un any que s'havia casat, estava contenta i l'endemà se n'anava al segon viatge de nuvis. Penses què li va passar pel cap i et planteges quina culpa tens. Em deia que era la millor mare del món i sé que estava bé amb nosaltres, en canvi, no estava bé amb ella mateixa."
Neus Mallol, Mare de l'Eva

La psicòloga del Servei de Salut Mental del SAAS manifesta que "no és culpa de ningú, sinó que a vegades la persona té tan amagat que es vol morir, que ningú s'ha adonat."

Rosa Galobardes, amiga de la Neus i fundadora de l'Associació Marc G.G. d'ajuda mútua davant la pèrdua,  assegura que "el dol per suïcidi costa una mica més perquè et és més difícil acceptar la pèrdua pel motiu i perquè la culpabilitat és molt dura." Afegeix que "és una mort que és tabú". "Conec gent d'aquí i de Catalunya que els seus fills s'han suïcidat i no ho diuen pel què diran". Defensa que "és igual el tipus de pèrdua que tenim perquè tots passem pel mateix". "Nosaltres no sabem què és la mort d'un fill per suïcidi, però sí que mirem d'acompanyar la pèrdua".

La Neus considera que és important fer-ho visible. "En vull parlar on sigui perquè s'elimini aquest tabú. Al final i desgracidament és una mort, com la d'un accident o una malaltia."

Salut començarà a dissenyar l'estratègia nacional de prevenció i lluita contra el suïcidi aquest mes. Permetrà recopilar dades, millorar l'atenció dels pacients i del tracte de conductes suïcides.

Informa: Judith Sáez 
Imatges: Nil Forcada-Andreij Cristancho

Comparteix:

Pere López es perfila com a únic candidat en l'inici del procés de primàries del PS El parc natural del Comapedrosa estrena senyalització