ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Tram final de la rehabilitació de la maquinària de la Farga Rossell

www.andorradifusio.ad

La rehabilitació de la maquinària històrica de la Farga Rossell encara el tram final, que se centra en la substitució d'una de les peces clau del museu: l'estructura de fusta sobre la qual recolza el martinet. Els treballs de restauració van començar el darrer mes de novembre. La maquinària havia estat en funcionament gairebé sense descans des de la reobertura de les instal·lacions el 2002.

Després de vint anys de fargar per als milers de visitants que han passat pel museu, el juny passat el soc masser no podia més. 

"Ensenyem el procés d'estirar cues, l'última part del procés productiu que es feia a la farga. El posem en marxa gràcies a la força de l'aigua i anem picant el ferro roent fins a produir unes barres, que és el que es comercialitzava aquí. Aquesta maquinària  està feta amb materials periples, bàsicament fusta, i el fet de sotmetre-la a pressions , vibracions i humitats ha fet que s'hagi anat degradant". 
Edu
Tarrés, tècnic de Museus del Govern

El dipòsit de l'aigua que acciona el mecanisme hidràulic i el mànec del martinet s'han rehabilitat en els últims sis anys. Ara és el torn de la peça que aguanta el martinet i el dipòsit d'aigua o peixeró, que acciona la trompa hidroeòlica que serveix per insuflar aire al forn.  Encara es conserven vestigis del taller original. 

"Hem pogut constatar que es conserva una gran estructura de fusta de pi que, com a mínim, és el 1860. És possible perquè té unes condicions  d'humitat molt elevades i estables, òptimes per la conservació de matèria orgànica. En canvi , amb la fusta del martinet no hem tingut la sort que es conservi. Quan la farga estava en funcionament al segle XIX aquest procés de reparació era constant. Aquí es treballava sis o set mesos i, probablement, abans de començar aquest període devien d'estar un mes fent això que estem fent nosaltres ara".

Després de la substitució del soc masser vindrà un procés igualment important, i és que s'haurà de remullar durant una setmana l'eix i la roda del sistema hidràulic perquè la fusta, que ara mateix és seca, no s'estelli. 

La Farga Rossell va ser l'última farga en funcionament a Andorra i de les poques que avui dia estan en funcionament al Pirineu. A final de mes el martinet tornarà a reviure el temps de la siderúrgia a Andorra. 

 Informa: Rosa Alberch 
Imatges: Anna Romagosa

Comparteix: