Ultimàtum sindical al Govern pels lloguers

www.andorradifusio.ad

Els sindicats proposen limitar el preu mitjà del lloguer a 8 euros el metre quadrat. Si el Govern no accepta, avisen que es mobilitzaran. Ho decidiran el 16 de novembre, quan es reuneixi de nou el Consell Econòmic i Social. La patronal aposta perquè les administracions cedeixin terrenys públics per construir habitatges a preu assequible.

Ultimàtum dels sindicats al Govern per l'habitatge en la reunió del Consell Econòmic i Social. Hi haurà mobilitzacions al carrer si el Govern no negocia la seva proposta de limitar el preu mitjà del lloguer a 8 euros el metre quadrat.

Són conscients que hi pot haver variables, però el secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, espera que s'accepti, en línies generals, pels volts de novembre. "Si no avancem en aquest punt número 1 que hem presentat avui, cridarem la gent a sortir al carrer", ha dit. Una manifestació contra "l'especulació" on convocarien també els grups parlamentaris i associacions. Els portaveus sindicals, a més, demanen un registre de propietats i que part de les promocions privades es dediqui a lloguer assequible. 

El Govern i la CEA, escèptics

L'executiu i la Confederació Empresarial no veuen clara la idea dels topalls. La ministra d'Habitatge, Conxita Marsol, veu "difícil que es faci una intervenció d'aquest nivell. Ja tenim la intervenció dels contractes de lloguer qua ara continuem mantenint". 

La CEA ha proposat que les administracions cedeixin terreny públic perquè al sector privat li sigui més beneficiós fer habitatges a preu assequible. "Que els comuns o el Govern, uns terrenys que tinguin, els ofereixin en concessió. Si et treus el problema del terreny, ja abarateixes molt els costos", manté el seu president, Gerard Cadena.

Els empresaris proposaran apujar els salaris

La Confederació Empresarial treballa també per presentar una proposta sobre quines haurien de ser les pujades salarials pel 2024. Tenen clar que hi ha d'haver increments per combatre la inflació: "Estem d'acord que el salari mínim s'ha d'incrementar i potser una mica més que la inflació", ha conclòs Cadena.

Informa: Pere Moliné
Imatges: Fernando Montero

Comparteix:

5.500 autoritzacions de temporers en la quota d'hivern Sense aigua per la sequera