Vela pregunta pels motius de l'elevada taxa de cesàries realitzades els últims anys

La presidenta suplent del PS, Susanna Vela, ha entrat aquest dill

La presidenta suplent del PS, Susanna Vela, ha entrat aquest dilluns 11 preguntes escrites sobre les cesàries que es practiquen a Andorra. La consellera general ha demanat pel nombre de parts i quins van ser per cesària -programada o per urgència- enre el 2019 i 2022, així com els motius de la taxa elevada i quina valoració fan el Ministeri de Salut i el SAAS al respecte.

En concret, Vela exposa que el 2019, quatre de cada deu naixements van ser amb aquesta pràctica i que el 2021, dels 441 parts que hi va haver, un 36,30% van ser per cesària, un percentatge molt elevat respecte del fixat com a "ideal" per l'Organització Mundial de la Salut, que oscil·la entre el 10 i el 15%.

La consellera general també ha preguntat si s'han impulsat accions per reduir aquesta pràctica, els percentatges per facultatiu respecte del total de cesàries fetes i si hi ha un control i seguiment dels professionals i de la quantitat de cesàries que realitzen a l'any. Així mateix, demana pel paper de les llevadores en l'assistència de parts, quantes els practiquen i en quants parts.

Sobre l'elevada taxa registrada, Vela sol·licita per què les accions no tenen els efectes desitjats vistos els resultats, si hi ha prevista una anàlisi de la situació i un pla per rebaixar les dades, i en quin estat es troba la col·laboració amb l'hospital Clínic de Barcelona perquè els obstetres del Clínic que fan guàrdies a Andorra consolidin la seva presència al nostre hospital i perquè els professionals del SAAS en ginecologia -i llevadores- puguin fer formacions al centre de la Ciutat Comtal.

Informa: Redacció

Comparteix:

Pujada del 4,6% dels preus públics a Sant Julià  The Grefg declara que la padrina pendent de ser desnonada no viu a l'edifici