El vot per l'extrema dreta francesa supera Macron a Andorra

www.andorradifusio.ad

A Andorra, els partits d'extrema dreta han obtingut més suports que Macron, a la primera volta de les presidencials franceses. Concretament l'extrema dreta francesa ha obtingut el 36% dels vots i Macron, el 30%.Un fet previsible ja que, segons alguns politòlegs, sociològicament els residents francesos són força conservadors. 

El fet que l'extrema dreta francesa hagi tret més d'un 36% dels vots a Andorra, més que el 30% de Macron, no ha sorprès el politòleg Albert Gomà, que creu que els residents gals al país solen ser més aviat conservadors. Fins i tot Zemmour ha superat en vots a Le Pen, amb un 21% dels sufragis contra un 15%. Això sí, només han votat 958 persones de les 2.500 inscrites.

Segons el politòleg Albert Gomà "la composició del resident francès a Andorra és la d'una persona que sol ser empleada de l'estat, més aviat empresària, i no hi ha tant un nucli de treballadors o altres capes socials". És així que veu "normals" aquests resultats, "seguint la línia del que sempre han votat els residents francesos a Andorra."

Pel que fa a la segona volta dels comicis presidencials francesos que serà el proper 24 d'abril Gomà té clar quin dels dos aspirants, l'actual president Macron, i Marine Le Pen, és més possible que guanyi.

"Penso que la victòria de Marine Le Pen és molt probable", opina Gomà, considerant que "ella ha fet una campanya en la qual s'ha basat en dos temes molt clau, com ara el poder adquisitiu, que preocupa molta gent, i després s'ha basat molt a donar una mica de resposta a totes unes capes socials que entenc que tenen un cert malestar en com s'ha articulat la globalització o Europa."

El vot de càstig serà clau per unes eleccions que s'esperen que siguin força ajustades.

Informa: Òscar Serrano-Pere Moliné 

Comparteix:

Detenen dos joves acusats de tràfic de drogues en el marc de l'operació Rei Encamp i Porta signen un acord per subministrar aigua potable a edificis de serveis francesos