ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

La xarxa de fred i de calor d'Escaldes ja funciona i podria aprofitar l'aigua termal

www.andorradifusio.ad

La xarxa de fred i de calor d’Escaldes-Engordany ja està funcionant amb una central provisional, però es preveu activar la central de producció definitiva en un mes. Es podria fer servir una part de l'aigua termal com a font d'escalfor i en una segona fase, també es vol aprofitar l'aigua del riu per refredar. 

La xarxa de fred i de calor d’Escaldes-Engordany ja funciona de forma reduïda a través d'unes instal·lacions provisionals i començarà a operar amb el centre de producció definitiu el juliol.

El projecte té una llargada de més de 700 metres i cal recordar que vol proveir l'equivalent al consum que tindrien 740 llars. Aquest projecte permetrà estalviar 1.300 tones de CO2 a l'any, xifra que equival a les emissions de 675 vehicles. 

Com la resta de xarxes de calor, funciona com una gran caldera que subministra escalfor a través d'aigua calenta i, en aquest cas, també amb freda. Primerament, es farà servir un sistema d'aerotèrmia, una font renovable que  aprofita l'energia emmagatzemada en forma de calor en l'aire.

Posteriorment, també es vol aprofitar l'aigua del riu per refredar i es podria incorporar la termal per escalfar, segons apunten els estudis que s'estan acabant d'enllestir. Així, es podria emprar un excedent que hi ha a l'estiu de l'aigua termal, que és el període en el qual s'utilitza menys aquest recurs. 

Hem visitat el cervell de FEDA, la sala on es controla pràcticament tot. A les pantalles del darrere es fa un seguiment exhaustiu, per exemple, de la xarxa elèctrica ,però també de les xarxes de calor. En breu es connectarà amb la xarxa d'Escaldes-Engordany. Cal recordar que és la primera xarxa de fred que té el país, i és el nou projecte més recent de la companyia.

En la sala de control remot hi ha tècnics les 24 hores durant tots els dies de l'any, fet que permet detectar qualsevol problema de forma molt ràpida i actuar abans que afecti l'usuari. 

El gerent de FEDA Ecoterm, Jordi Travé, explica que d'aquestes avaries n'hi ha 15 o 20 al llarg de l'any. "En qualsevol cas, hem de pensar que donem servei a molts usuaris i, per tant, que aquestes petites avaries no afectin mai al client. Això és el que ens permet aquesta sala de control".

Travé també ressalta que si hi ha una avaria, es compta amb sistemes de reserva per garantir i protegir al màxim el servei.

Informa: Laura Cugat 
Imatges: Anna Romagosa-Andreij Cristancho
Grafisme: Hèctor Perna 

Comparteix: