Amb l'arribada del nou any, alguns dels propòsits més habituals que ens en fem giren entorn la salut i la cura personal. I un dels fenòmens més grans i recents en aquest camp és el de les aplicacions mòbils nutricionals. El 2019 va suposar l'aparició, o almenys la difusió, d'apps com Yuka, El Coco, MyRealFood i Open Food Facts... Et sonen? Te'n refies?
La Katia Durich és nutricionista i dietista, i ens ha ajudat a treure'n l'entrellat a l'Ara i Aquí de Ràdio Nacional. Explica que la febre per aquest tipus d'aplicacions que ens parlen de la bondat o no dels aliments va néixer el 2019. És un tema molt comentat a les consultes dels professionals i Durich creu que possiblement són molt utilitzades perquè "hi havia molta necessitat per part del consumidor de més claredat i informació per interpretar les etiquetes" al supermercat. A més també les utilitzen moltes persones amb al·lèrgies o amb diabetis.
Yuka és una de les primeres i més famoses. El software francès utilitza el criteri nutri-score, a banda d'altres, per valorar amb cinc colors la composició nutricional. Tot i això, els nutricionistes i dietistes són escèptics: pot ser de fiar una APP que considera que un oli d'oliva verge no és adequat per l'elevat nivell de greix i un refresc sí que ho és? Durich considera que no i per això la rebutja com a eina per a la seva consulta. Adverteix del risc que tothom es posi a escanejar els productes i doni més importància a aquest criteri que al d'un professional.
Aquests són els advertiments que una professional com Durich destaca de Yuka, El Coco, MyRealFood, Open Food Facts i d'altres:
Però tenen parts positives:
Els professionals recomanen, sobretot, el sentit comú, no substituir les recomanacions d'un expert i no deixar-se emportar pel màrqueting. "De processats també n'hi ha de molt bons, que ens han facilitat la vida", considera Durich.
Escolta el podcast complet sobre les aplicacions nutricionals, a l'Ara i Aquí:
Un article de l'equip web d'RTVA
Comparteix: