La bogeria de les aplicacions per escanejar aliments. Ens en podem refiar?

La bogeria de les aplicacions per escanejar aliments. Ens en podem refiar?

Amb l'arribada del nou any, alguns dels propòsits més habituals que ens en fem giren entorn la salut i la cura personal. I un dels fenòmens més grans i recents en aquest camp és el de les aplicacions mòbils nutricionals. El 2019 va suposar l'aparició, o almenys la difusió, d'apps com Yuka, El Coco, MyRealFood i Open Food Facts... Et sonen? Te'n refies?

La Katia Durich és nutricionista i dietista, i ens ha ajudat a treure'n l'entrellat a l'Ara i Aquí de Ràdio Nacional. Explica que la febre per aquest tipus d'aplicacions que ens parlen de la bondat o no dels aliments va néixer el 2019. És un tema molt comentat a les consultes dels professionals i Durich creu que possiblement són molt utilitzades perquè "hi havia molta necessitat per part del consumidor de més claredat i informació per interpretar les etiquetes" al supermercat. A més també les utilitzen moltes persones amb al·lèrgies o amb diabetis.

Yuka és una de les primeres i més famoses. El software francès utilitza el criteri nutri-score, a banda d'altres, per valorar amb cinc colors la composició nutricional. Tot i això, els nutricionistes i dietistes són escèptics: pot ser de fiar una APP que considera que un oli d'oliva verge no és adequat per l'elevat nivell de greix i un refresc sí que ho és? Durich considera que no i per això la rebutja com a eina per a la seva consulta. Adverteix del risc que tothom es posi a escanejar els productes i doni més importància a aquest criteri que al d'un professional.

Aquests són els advertiments que una professional com Durich destaca de Yuka, El Coco, MyRealFood, Open Food Facts i d'altres:

  • No personalitzen el consell i tots no som iguals; això ho ha de fer un professional.
  • No inclouen recomanacions de freqüències de consum; potser hi ha aliments que es poden consumir sense problemes mentre no se n'abusi.
  • No tenen en compte l'impacte del producte; l'aigua és bona, però consumir ampolles de plàstic, no, Durich aposta per l'aigua de l'aixeta.
  • Penalitzen greixos i sucres.

Però tenen parts positives:

  • Són una eina més per donar-nos informació i completar l'etiquetatge.
  • S'hi poden descobrir moltes marques blanques de qualitat.
  • Ajuden a escollir els productes de millor preu amb iguals característiques.
  • S'aniran perfeccionant per millorar.

Els professionals recomanen, sobretot, el sentit comú, no substituir les recomanacions d'un expert i no deixar-se emportar pel màrqueting. "De processats també n'hi ha de molt bons, que ens han facilitat la vida", considera Durich.

 

Escolta el podcast complet sobre les aplicacions nutricionals, a l'Ara i Aquí:

Un article de l'equip web d'RTVA

Comparteix: