El 2018 ha estat el sisè any més càlid a Andorra

www.andorradifusio.ad

El 2018 ha estat un dels sis anys més càlids dels darrers seixanta anys, després que el 2016 i el 2017 se situessin com els anys més càlids del planeta. Tot i les pluges que es van produir durant els primers mesos de l'any passat, s'ha caracteritzat per ser un any sec amb poques precipitacions. Des del CENMA ho atribueixen tot plegat als efectes del canvi climàtic.

Durant el 2018, almenys en la meitat dels mesos de l'any, s'han superat les temperatures mitjanes del 2017 i tan sols en 3 d'ells les temperatures han estat sensiblement inferiors.

Les temperatures màximes registrades es van produir  el 30 de juliol amb 3,6º a la Borda Vidal i 30º a l'Estació Central de FEDA. Les precipitacions més abundants s'han produït durant els primers cinc mesos de l'any i la resta de mesos, exceptuant el mes de juliol, s'han caracteritzat per ser uns mesos secs.

El descens de les precipitacions, l'augment de la temperatura mitjana de l'aire i l'increment dels dies càlids són alguns dels indicadors que evidencien l'escalfament global.

La investigadora del CENMA, Laura Trapero, anuncia que des de les estacions meteorològiques s'estan constatant emissions de gasos deguts a l'efecte hivernacle, que evidencien l'escalfament global del planeta. Des del CENMA normalitzen la manca de precipitacions d'aquest hivern i recorden que aquesta situació també es va produir el 2015 i el 2016.

Tot i això mostren preocupació pels efectes del canvi climàtic i animen les institucions a seguir treballant amb accions que ajudin a revertir la situació com el pla engega, el pla de renovació d'edificis o les energies renovables.

Informa: Hèctor Romance/Sergi Cano

Comparteix:

El Museu del Tabac perd afluència de visitants el 2018 2.000 plats d'escudella a Encamp, la primera de la temporada