ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Els metges remarquen la importància de la prevenció i detecció precoç del VIH

www.andorradifusio.ad

Els especialistes reiteren la necessitat de fer-se una prova per detectar una possible infecció del VIH amb l'objectiu d'oferir a l'infectat accés al tractament idoni i evitar-ne la transmissió. Els metges afirmen que no existeix un perfil concret de persona portadora del virus, tot i que l'edat mitjana dels diagnosticats és de 30 anys.

Odile Sarroca, metge de medicina interna, explica que "habitualment hi ha una incidència baixa". "Aquest any no ha estat així però poden haver-hi diferents factors", afegeix matisant que "no són per alarmar-nos perquè són dades d'un sol any".

A Andorra hi ha 89 casos d'infecció del virus de la immunodeficiència humana (VIH). Són les últimes dades del Ministeri de Salut. La conducta de risc predominant són les relacions sexuals sense protecció. Més del 80% són homes, tot i que no existeix un perfil concret. Cap persona està exempta de ser portadora del VIH. Es pot donat "a qualsevol edat, sexe i orientació sexual", diu Sarroca.

Els més joves no són les persones que més es contagien. Segons la doctora Odile Sarroca, la mitjana d'edat de les persones diagnosticades és de 30 anys.

El moment de saber el diagnòstic és impactant per a la persona portadora del virus, sobretot, per l'estigma que existeix a la societat i la por d'encarar una nova realitat. Sarroca addueix que "malgrat que el pronòstic ara no té res a veure amb el de fa uns anys i la gent amb tractament viu molts anys i bé, és u diagnòstic per a tota la vida".

Precisament l'avenç en els tractaments han pogut provocar una relaxació en la prevenció perquè "no és el mateix l'amenaça de morir, que haver-se de prendre una pastilla casa dia durant la resta de la teva vida".
 
El missatge és clar. Una detecció precoç permet a la persona diagnosticada accedir a un tractament adequat si fos necessari i, de retruc, contribueix a evitar-ne la transmissió.

Informa: Oliver Jaén-Joan A. Sarmiento
Imatge: Fernando Montero-Arxiu RTVA

Comparteix:

3.238.70.175