Així es va detenir a Andorra un dels responsables de Zone Téléchargement

www.andorradifusio.ad

Els residents detinguts a Andorra i França en l'operació Gervais són els responsables de la part tècnica i financera del web de descàrregues il·legals Zone Téléchargement. Blanquejaven els beneficis a través d'Andorra, on s´han bloquejat 250.000 euros. En l'operatiu policial d'aquest dilluns fins i tot va participar-hi el GIPA. Aquest dimarts el web tornava a estar operatiu.

Passaven pocs minuts de les tres del migdia quan membres del grup d'intervenció de la policia assaltaven un habitatge a la urbanització de luxe de Sa Calma, a Escaldes-Engordany. Instants després es detenia un resident. Segons un comunicat policial, l'actuació ràpida i contundent del GIPA va evitar la destrucció de proves. Tot seguit els agents de l'àrea de policia judicial i investigació criminal escorcollaven el domicili amb l´ajuda de la unitat canina. Tot plegat sota les ordres de la batlle Canòlic Mingorance i arran d'una ordre internacional d'Interpol.

Al detingut se'l considera el responsable tècnic i informàtic de la pàgina francesa de descàrregues il·legals Zone Téléchargement, tancada aquest dilluns per la gendarmeria i que aquest dimarts tornava a estar operativa. Es tracta del portal de pirateria més important a França i hauria causat un perjudici de 75 milions d'euros. Tot i que els servidors no s'han tancat a Andorra, sinó a Alemanya i Islàndia, la coordinació tècnica de la pàgina es feia des del Principat.

Paral·lelament, un segon grup del GIPA entrava al domicili d'un altre resident a la urbanització de coll de Jou, també a Escaldes. Se'l considera el responsable financer del web i va ser detingut també aquest dilluns a Tolosa. Al domicili escaldenc es va fer un registre en què es va decomissar abundant material informàtic.

Als detinguts se´ls atribueix un delicte d'associació il·lícita, un altre contra la propietat intel·lectual i un tercer de blanqueig. Es creu que blanquejaven els beneficis publicitaris del web pirata a través d´Andorra. De fet, s´han bloquejat 250.000 euros en diversos comptes bancaris al país, se n'han decomissat deu mil més en efectiu i s'han requisat tres vehicles.

L'operació Gervais és fruit d´un any i mig d´investigació i té l'origen en una denúncia de la Societat francesa de drets d'autor. En trobar connexions amb Andorra, un jutge francès va demanar la col·laboració mitjançant una comissió rogatòria. Per aquest motiu, gendarmes francesos han acompanyant els trenta agents que han participat en l'operatiu. L´operació continua oberta i no es descarten més detencions.

Informa: Andrés González-Nandín
Imatges: Policia d'Andorra / Xavi Fajardo

Comparteix:

L'oncòleg català Joaquim Bellmunt defensa la medicina personalitzada i la immunoteràpia Alerta a Sant Julià pel presumpte acostament d'un desconegut a un menor