Andorra celebra la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible amb l'objectiu d'evitar el vehicle a l'hora de desplaçar-se

www.andorradifusio.ad

La Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible anima a utilitzar el transport públic, la bicicleta, anar a peu o amb vehicles elèctrics. Precisament a Andorra aquests últims mesos s'ha parlat molt del transport públic i de l'abonament mensual gratuït, que ha afavorit que més gent agafi l'autobús per desplaçar-se. D'un any per l'altre el 2021 es van registrar 167.909 passatgers i aquest 2022, 342.314.

A més, avui en dia la gran majoria de viatgers tenen el trajecte subvencionat. És el cas dels usuaris de les targetes Jove, Magna, Blava i la mensual gratuïta que sumen el 74% dels usuaris, o el que és el mateix, 253.614 passatgers. Més de la meitat, un 54%, corresponen a l'abonament gratuït.

El Govern prepara una enquesta per saber si la prova pilot del bus gratuït ha modificat els hàbits dels ciutadans. La Setmana Europea de la Mobilitat acaba amb el dia sense cotxes, difícil en un país en què n'hi ha més d'un per habitant i que està molt per sobre de la mitjana europea, que seria d'un cotxe compartit entre dues persones. 

Pel que fa a la compra de vehicles, segons l'informe IMACA es continuen comprant més cotxes de combustible. Això sí, dels més contaminants, el gasoil va a la baixa. Només l'any passat es van vendre un 60% de vehicles de benzina (2.548), un 25% de gasoil (1.100), un 12% d'opcions híbrides (516) i un 0,3% d'elèctric. En l'últim any el Pla Engega ha subvencionat la compra de 115 vehicles. 

Aquest dijous en el dia sense cotxes és un bon moment per deixar el vehicle, anar a peu o optar per alternatives més saludables com la bicicleta o el patinet i reflexionar sobre els beneficis que té per la salut, el nostre entorn i els diners que ens estalviaríem sense vehicle: assegurança, manteniment, combustible o l'aparcament.

Informa: Rosa Alberch

Comparteix: