La majoria de relats de ciència-ficció en català parlen d'un futur negre, apocalíptic. El nou premi Bagaleu vol capgirar la truita i guardonar dues obres que donin una mica d'esperança a la societat.
L'excés de producció amb un increment de residus i contaminació esgota el món on vivim i no sabem si el gran paradigma de la intel·ligència artificial hi podrà fer alguna cosa. Per això des de Bomosa s'ha vist necessari la creació del premi Bagaleu per reflexionar i buscar un nou horitzó de futur que no sigui la distopia apocalíptica i d'aquesta manera "que hi hagi un missatge d'esperança."
Dijous 7 de març s'obre la convocatòria internacional, destinada a majors de 18 anys, que es tancarà el 6 de desembre. Ha de tenir format de novel·la curta, entre 90 i 120 pàgines i s'haurà de presentar amb pseudònim. Cultura premia el finalista amb 1.500 euros i el guanyador en rebrà 3.000 i es presentaran dins la Setmana del llibre a Barcelona. Una molt bona oportunitat per lligar política i literatura. "Des del Govern es treballen amb mesures per combatre el canvi climàtic i ara es trobaran a través de l'escriptura", ressalta la ministra de cultura, Mònica Bonell.
L'editorial Chronos serà l'encarregada de publicar tant el finalista com el guanyador. Aprofitant l'avinentesa s'ha anunciat que aquest dissabte es fan a Andorra les primeres jornades Ter Cat on els aficionats al gènere poden compartir inquietuds i on es farà una activitat de creació de mons amb Chat GPT.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Pere Besolí
Comparteix: