Boris I, rei d'Andorra a la televisió bielorussa

Aquests dies, un grup de creadors audiovisuals molt especial ha e

Aquests dies, un grup de creadors audiovisuals molt especial ha estat visitant el nostre país. Es tracta dels responsables d´un programa setmanal bielorús de documentals històrics, que produeixen ara un episodi sobre Borís I, rei d'Andorra.

Aquest és el programa "Compte enrere", de la televisió bielorussa. Fan una sèrie d´episodis setmanals sobre capítols de la història bielorussa. Aquest dies han estat a Andorra per estudiar i investigar l´arxiu històric que pugui haver a Andorra d´un dels personatges més desconeguts allà i aquí, Borís Skósirev I d´Andorra.

El director del programa ha explicat que a Bielorússia molts "no el coneixien" i "altres creien que era un conte de fades", una llegenda, que "no era una persona real", fins que van trobar documents i fotografies a l'arxiu.

Borís Skósirev, nascut a Vílnius (en aquells temps Rússia) el 12 de gener de 1896, pertanyia a una família de la petita noblesa russa que s´havia distingit als exèrcits del tsar. Es tenen poques notícies de la seva vida aventurera abans que arribés a Andorra. Se sap que, en esclatar la revolució russa del 1917, buscà asil polític a Anglaterra, on s´enrolà per dos anys a l´Armada britànica.

Es va establir a Santa Coloma, en una casa que encara es conserva i que s´anomena la "Casa del Russos", anomenada així per aquest mateix personatge i per un altre rus que també s´hi va estar i que, segons diuen, va introduir el primer cultiu del tabac a Andorra.

Pel director del programa de la televisió bielorussa, la de Boris I "és una pàgina molt rara de la història". Assegura que des que van començar a buscar informació, immediatament els hi van sorgir moltes preguntes però poques respostes perquè és una persona poc coneguda".

Borís va acabar a un camp de concentració, Rieucros. Allà se li perd la pista i algunes fonts indiquen que es va morir el 1944. Tot això ho podran veure els espectadors de "Compte Enrere" d´aquí a aproximadament un mes.

Informa: Jordi Domingo

 

Comparteix:

La Massana reorganitza el rober Els comuns volen una agència tributària conjunta