ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Les claus per al conveni de no doble imposició

www.andorradifusio.ad

El CDI servirà perquè les empreses i els autònoms que presten serveis a l’Estat espanyol no hagin de pagar impostos que ja paguen a Andorra, és a dir, que no tinguin una doble imposició. I viceversa amb les empreses espanyoles que operen al Principat. Tot plegat ha de facilitar i promocionar les inversions exteriors i afavorir la competència de les empreses nacionals a l’estranger.

Així, per exemple, una empresa que presti servei a Espanya pagaria l'impost de societats d´Andorra, amb un tipus del 10%, en lloc del 28% que es paga a Espanya. Sense el conveni, hauria de pagar aquest impost a tots dos estats. També resoldrà el problema dels pensionistes de la CASS que ja no resideixen a Andorra i als quals se´ls feia una doble retenció. Finalment, el text no inclou cap obligació ni cap data per a la introducció de l´intercanvi automàtic de dades fiscals. Sí que suposa una evolució de l´actual conveni d´intercanvi sota demanda.

El CDI amplia la quantitat d´informació que es podrà demanar. D´altra banda, tots dos governs han deixat clar que sense l´IRPF vigent a Andorra hagués estat pràcticament impossible signar un CDI. Les negociacions es van començar a preparar el desembre del 2013, amb una trobada a Madrid entre el ministre de Finances, Jordi Cinca, i el d´Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro. Però no va ser fins al setembre d'enguany que el dossier es va impulsar definitivament, amb la trobada que van tenir a la Moncloa el cap de Govern, Antoni Martí, i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Tres mesos més tard, es tancava el text. Ho anunciava en roda de premsa el mateix cap de Govern, que també va explicar que s´aprofitaria la visita oficial espanyola per signar el conveni.

 

Informa: Andrés González-Nandín

Comparteix: