La Covid-19 deixa una economia malalta i no gaire optimista a curt termini

www.andorradifusio.ad

Tres anys després de l'inici de la pandèmia, l'economia en continua patint les conseqüències. La guerra d'Ucraïna ha agreujat encara més la inestabilitat econòmica i fins i tot als especialistes els preocupa entrar en un estat que anomenen d'estagflació. 

La inflació, la pujada dels tipus d'interès i l'augment generalitzat dels preus són signes clars de la inestabilitat econòmica existent. Tot això ve derivat d'uns problemes econòmics anteriors a la Covid-19, però que aquesta va accentuar.

"La Covid el que va fer és trencar totes les cadenes de producció", assegura l'economista Antoni Bisbal. I afegeix: "N'estem sortint més difícilment del que s'havia previst", ja que quan pares les cadenes de producció durant tres messos "engegar-ho no és tan evident." Una crisi que ve provocada perquè "el món avui és molt global, i això afecta per un costat, i per l'altre."

La guerra d'Ucraïna ha agreujat la situació i ha provocat la pujada dels tipus d'interès. Tot i no crear un escenari gaire positiu, no es pot considerar encara una crisi perquè les economies continuen creixent. El gran problema ara és el que els economistes anomenen estagflació: inflació molt elevada i creixement econòmic molt baix. Un escenari que porta a "l'empobriment de la població", segons Bisbal.

No veuen una millora de l'escenari econòmic a curt termini, però tampoc creuen que les conseqüències econòmiques siguin com les de la crisi del 2008.

Informa: Neus Vila
Imatges: David Moreno

Comparteix:

 Potenciar el turisme de muntanya a l'estiu, la visió d'Àustria per deixar de dependre tant de la neu  S'incrementa el nombre de positius per alcohol i drogues el 2022: 780 conductors sancionats