Afers Socials coneixia des de l'agost el problema amb les pensions d'invalidesa

www.andorradifusio.ad

Afers Socials coneixia que hi havia un problema en el pagament de les pensions d'invalidesa des de l'agost passat, tot i no saber-ne l'abast. Aquest dijous el president ha explicat que no havia tractat el tema amb el cap de Govern fins a aquest gener. Ara, la idea és parlar amb els més de 200 afectats i tenir entre aquest mes i el vinent l'auditoria que aclareixi com es va pagar un milió i mig d'euros de més.

Els principals responsables de la CASS han explicat aquest dijous en una compareixença al Consell General que van comunicar a Afers Socials a l'agost, via trucada telefònica, que hi podia haver un problema, l'abast del qual desconeixien, en les pensions d'invalidesa. Posteriorment, al novembre, ministeri CASS es van reunir per aprofundir en el tema, ja que s'haurien pagat almenys 1,5 milions d'euros de més en aquestes pensions. Han recalcat que no va ser fins aquest gener que es van trobar amb el cap de Govern per explicar-li l'abast de la situació i es va decidir solucionar la qüestió a través d'una esmena de la majoria parlamentària al pressupost del 2024. Aquesta condonava el deute involuntari dels pensionistes afectats.

"Concretament a la reunió de l'agost es va fer una primera comunicació amb Afers Socials sobre la qüestió, en aquell moment encara molt preliminar com hem pogut veure en la compareixença i en la reunió de novembre també es va parlar de l'afer amb el ministeri d'Afers Socials".

Marc Galabert, president de la CASS.

Galabert ha assegurat que a final de febrer tindran els resultats de l'auditoria que han encarregat a una empresa externa. Entre altres coses s'hauria d'esbrinar quan va començar aquest greu error i quants diners de més es van abonar.

"Quina responsabilitat estaríem deixant d'assumir si no investiguéssim nosaltres mateixos allò que ha passat? Jo crec que és totalment pertinent que encarreguem un estudi forensic de manera independent que els grups parlamentaris, estiguin en el seu dret, de considerar una comissió d'enquesta".

Marc Galabert, president de la CASS.

Galabert ha informat que aquesta situació no afecta altres prestacions de la CASS i que a partir del 19 de febrer es tractarà amb els 200 afectats. Al març ja percebran la pensió que els pertocava.

Informa: Pere Moliné
Imatges: Andreij Cristancho

Comparteix:

Gisela Pou guanya el Premi Carlemany amb "Retorn a Douglas Row" Els preus dels carburants continuen baixant