Diversand celebra amb emoció el nou codi de família i reclama més drets per al col·lectiu trans

www.andorradifusio.ad

Aquest dijous el Consell General aprovava el nou codi de família, que permet el canvi de nom i sexe al registre civil de les persones trans. Diversand va viure l'aprovació de la llei des del Parlament i ho van fer amb emoció. Tenen ganes, però, que aquest no sigui el darrer pas i que se segueixin reconeixent els drets de les persones trans.

El Consell va donar llum verd al nou codi de família, que recull un gran avenç en el dret civil: el canvi de sexe i nom al registre es podrà fer sense haver d'acreditar tractaments hormonals ni tampoc operacions. Es dona així sortida a una de les reivindicacions del col·lectiu trans i dins de l'hemicicle, Diversand ho va viure amb l'emoció a flor de pell. La de la Nieves i l'Emma, una imatge que parla per si mateixa. 

La mare de l'Emma, Nieves Calvo, explica el que va sentir en aquell moment. "Em van sortir les llàgrimes. El moment en què la nena me les va eixugar amb la bandera trans va ser especial. L'Emma no parava quieta ahir de l'emoció. Tota l'estona preguntant: Ara ja està, mama, ja em podré canviar el nom? Ja està, maca, ara ja sí".

Qui també hi era aquest dijous era la Rocío. La seva filla va poder fer el canvi en tenir la nacionalitat espanyola i considerava crucial que s'eliminés la desigualtat que patien les persones trans andorranes. La també presidenta de Diversand manifestava la necessitat de continuar fent passos endavant. "Queda molt camí, això és el punt de partida. Al final, que la teva documentació et representi pensem que és el principal. Era bàsic per al reconeixement de la seva identitat i perquè al final també vulnerava un dret a la intimitat".

Una petita gran victòria en aquest llarg camí, el que han recorregut, però són conscients del que encara falta per fer. Des de Diversand són més ambicioses i volen que es reconegui l'autodeterminació de gènere en una llei específica dels drets LGBTIQ+. És important legislar, trencar tabús. Imprescindible segueix sent fer pedagogia i també incrementar els referents, perquè sense coneixement, no hi ha respecte. 

Informa: Ariadna Guiu Vila
Imatges: Desirée Sala / Marc Matute

Comparteix:

Acuita la dinamita!, la nova activitat de les Nits d'Estiu a Engolasters Els experts coincideixen que apujar els tipus d'interès "era necessari"