ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

El Govern anuncia que la font d'Arinsal és l'origen del brot de gastroenteritis i clausura la planta embotelladora

www.andorradifusio.ad

El Govern ha clausurat la planta d´Aigua d´Andorra-Font d´Arinsal davant els resultats de les analítiques que han constatat que totes les mostres de la font i de  l´embotelladora estan contaminades amb el virus trobat a empreses catalanes. El ministre Álvarez-Marfany ha demanat a la població que deixi de consumir el producte i ha ordenat la seva retirada del mercat. L'origen de la intoxicació és l'aqüífer. 

Pots veure la compareixença íntegra del ministre de Salut aquí

"Confirmem que hi ha contaminació dels virus  anomenats norovirus en pràcticament totes les mostres. En tant que ministre de Salut comparec per anunciar que el Govern ha decidit procedir a la clausura de la planta embotelladora d'Aigües d'Arinsal", ha declarat aquest dimecres Carles Álvarez-Marfany en una compareixença especial un cop s'han rebut els resultats de les analítiques de l'aigua que ha intoxicat 4.136 persones a Catalunya.

L´anunci d´Álvarez-Marfany suposarà la clausura de la planta, l´obertura d´un expedient sancionador a l´empresa i la immobilització i retirada del mercat de tots els productes amb marca Aigua d´Andorra-Font d´Arinsal, mentre que tots els esforços de la investigació s´esmerçaran ara a determinar com ha arribat un virus a un aqüífer a 150 metres sota terra amb fins a sis metres de perímetre de formigó armat: "Ens mantenim en la hipòtesi de que no hi ha hagut cap filtració d'aigua residual o de aigua de claveguera. I és que si la tinguéssim tindríem unes concentracions altíssimes de carrega microbiana provinent de matèria fecal", ha explicat el director del departament de Salut, Josep Casals.

Casals ha matisat també que la quantitat de partícules trobades és d´entre 20 i 130 per cada cinc litres i que les xifres superiors aparegudes a Catalunya responien a una única garrafa d´una de les empreses afectades i no del mostreig oficial realitzat a l´embotelladora. Davant la situació, això sí, han demanat a tothom que encara tingui ampolles de la marca Aigua d´Andorra-Font d´Arinsal que no en begui, ja que no es pot determinar si pertany als lots contaminats: "No s'ha de consumir, que la gent la torni al comerç  i l'empresa procedirà a recollir-la", ha indicat Marfany.

D´altra banda, els responsables de Salut han negat que hi hagi cap prova que relacioni l´aigua de la Font d´Arinsal amb cap cas de gastroenteritis a Andorra, tot i que el ministre ha recordat que aquest hivern la incidència ha estat "bastant alta". La investigació, que inclourà estudis geològics, determinarà si hi ha hagut mala praxi i els responsables d´un afer considerat excepcional en la història pels mateixos responsables de Salut. Segons Álvarez-Marfany, l´empresa, amb vuit treballadors, es veurà obligada a tancar, probablement, i l'afer malmetrà la marca Andorra.

En tot cas, la problemàtica no afecta l´aigua corrent d´Arinsal, que es capta al pla de l´Estany i no té relació amb l´aqüífer de l´empresa afectada, Aigua del Pirineu SL, l´única que s´abastia d´aquesta font.

Informa: Jordi Domingo

Comparteix: