ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Els especialistes reclamen reforçar els protocols per detectar el risc de suïcidi

www.andorradifusio.ad

Aquest dijous se celebra el Dia mundial de la salut mental que l'OMS dedica al suïcidi. Segons les xifres globals, el 70% dels suïcidis es podrien evitar amb una detecció adequada. Els professionals d'Andorra reclamen millorar els protocols de detecció i fer campanyes de sensibilització.

Segons l'OMS, el 70% dels suïcidis serien evitables amb un diagnòstic correcte i un tractament adequat. Diagnosticar una situació de risc de suïcidi és, en realitat, una qüestió de protocols i en aquest sentit a Andorra es treballa per dissenyar un model que, amb una senzilla formació, permetria al metge de família detectar el perill i traslladar el cas al servei de salut mental.

Els professionals reconeixen que aquest és un aspecte amb un ampli marge de millora. La cap del servei de Salut Mental del SAAS. Gemma Garcia Parés, indica que "és una mort evitable en la seva major part". I afegeix que "en els països en què han funcionat les campanyes, es redueix la taxa dràsticament".

Les societats, sobretot llatines, encara són reticents a parlar-ne obertament. Andorra no n'és una excepció. És una qüestió, en bona part, cultural.

De fet el suïcidi és la darrera conseqüència d'una sèrie de trastorns psicoafectius i socials en el 95% dels casos. I encara està envoltat de molts tabús i creences equivocades. Garcia Parés fa una crida a "treure'ns del cap la idea que una persona que ho ha intentat moltes vegades, no ho farà mai". Argumenta que "hi ha una problemàtica que s'ha de tractar perquè al final ho farà millor i se'n sortirà".

A Andorra no es disposen d'estadístiques exactes, tot i que els professionals no creuen que siguin significativament diferents de les de l'entorn. En tot cas reclamen campanyes de prevenció i tenir clar quants casos n'hi ha. Conèixer la realitat i la casuística és el pas previ per afrontar d'arrel el problema.

Informa: Joan A. Sarmiento

Comparteix:

34.238.190.122