L'anàlisi: l'euribor tanca per segon mes consecutiu en positiu i les hipoteques continuen encarint-se

www.andorradifusio.ad

L'euribor, l'índex de referència amb el qual es calculen la major part d'hipoteques, ha tancat el mes de maig amb xifres positives, situant-se al voltant del 0,28% de mitjana. El ritme de creixement està sent tan ràpid que ja s'han assolit nivells del 2015.

Aquest juny ha començat amb xifres per sobre del 0,4%. Al mes d'abril l'indicador va tornar a situar-se en dades positives, deixant enrere més de sis anys amb percentatges per sota de zero. La tendència ha arribat a canviar radicalment en pocs mesos, ja que durant el desembre es registraven mínims històrics que arribaven al -0,5%.

La situació econòmica a Europa provocada per la guerra a Ucraïna i la imminent pujada dels tipus d'interès per part del Banc Central Europeu per frenar l'impacte de la inflació són les principals causes d'aquest augment.

"Aquesta darrera setmana, la presidenta del Banc Central Europeu, Christine Lagarde, ha deixat clar que aquesta pujada es produirà amb una gran probabilitat el pròxim mes de juliol. Els experts creiem que aquesta sobre reacció de l'indicador de referència de les hipoteques pot fer pensar que hi haurà una lleugera moderació i esperem que s'estabilitzi".

Sergi Plaza, director de banca comercial i corporativa de MoraBanc

La pujada de l'euribor afecta directament les hipoteques a tipus variables, la gran majoria, ja que és l'índex de referència que s'utilitza per calcular les quotes. L'expert ens proposa un exemple d'una hipoteca de 384.000 euros a 20 anys. La revisió del maig, tenint en compte el valor del darrer dia del mes, suposaria un augment de prop de 70 euros mensuals i uns 840 euros l'any.

En ple creixement dels tipus d'interès, els dubtes relacionats amb l'elecció d'una hipoteca fixa o variable també augmenten.

"La majoria de les que comercialitzem són variables, però amb la pujada de l'euribor tenir una hipoteca fixa dona una mica més de confort."

Sergi Plaza, director de banca comercial i corporativa de MoraBanc

Les hipoteques fixes poden oferir més confort, perquè la quota és invariable. En tot cas, cal tenir en compte que amb aquest context entitats bancàries ja han decidit encarir-les.

Informa: Oliver Jaén
Imatge: Andreij Cristancho-Arxiu RTVA

Comparteix:

20 joves de 10 països participen en una jornada al Consell General per fer sentir la seva veu a l'OSCE  Es posa en marxa la prova pilot al Coll d'Ordino per evitar més accidents de motos i bicicletes