El Govern desconeixia fins gener l'abast de l'afer de la CASS 

www.andorradifusio.ad

Xavier Espot ha descartat que l'Executiu sabés l'abast total de la problemàtica de les pensions d'invalidesa de la CASS fins al gener, tot i que Afers Socials en tingués algun indici des d'agost del 2023. Per tant, troba absurd criticar la ministra d'Afers Socials, opinió que comparteix el síndic general.

El cap de Govern ha defensat que, sobre l'error de la CASS, ni ell mateix, ni la ministra Trini Marín no tenien coneixement "detallat, aprofundit, amb xifres a la mà que ens permetessin adoptar decisions, fins al gener". Creu que s'està "desviant l'atenció d'on està la problemàtica i on s'han d'exigir responsabilitats, cap a un lloc on no hi ha cap mena de responsabilitat". 

Carles Ensenyat, al seu torn, descarta que hagi de dimitir la ministra Marín i demana a la CASS "una auditoria per entendre per què ha passat, des de quan passa, quan és el total i per quin motiu no s'han assabentat abans".

Els grups esperaran els resultats de la investigació

La majoria dels grups parlamentaris coincideix que cal esperar als resultats dels informes per exigir responsabilitats. També es demanen mesures perquè no es tornin a repetir aquests errors.

Per la presidenta suplent del grup socialdemòcrata Susanna Vela "cal tenir tota la informació, valorar-la amb tranquil·litat, per després demanar responsabilitats a qui se les hagi de demanar, entre ells evidentment, al Govern". 

Núria Segués, consellera general Concòrdia, va una mica més enllà perquè "fa molts mesos que el Govern i concretament el ministeri d'Afers Socials n'està al corrent i per això per nosaltres és una gran negligència. Hi ha hagut una omissió d'informació i d'aquí la necessitat de crear aquesta comissió d'enquesta per tal d'esclarir els fets".

Andorra Endavant és partidari de "fer una base de dades comuna Afers Socials, Govern amb comuns per tal de controlar una mica les ajudes que es donen", segons la consellera Noemí Amador.

Des dels grups que donen suport al Govern, Carles Naudi de Ciutadans Compromesos creu que "aquest control s'ha d'estendre a més àmbits, per evitar actituds sobretot picaresques i establir una justícia social com Déu mana, de manera que aquelles persones que necessiten el recolzament de l'Estat, el tinguin".

Finalment, el president del grup parlamentari Demòcrates Jordi Jordana ha dit que "el coneixement que es tenia, s'ha de veure quin coneixement exacte és, que jo crec que no podia ser en aquell moment suficientment exhaustiu".

ACCIÓ també mostra la seva preocupació

ACCIÓ ha manifestat en un comunicat que reconeix la intenció del Govern i del Consell General de gestionar aquesta situació de manera que es cobreixi el deute generat per evitar repercussions negatives tant per a les persones afectades com per a la CASS. No obstant això, des del partit creuen que aquesta decisió necessitava una reflexió més profunda i asseguren que aquesta problemàtica no és aïllada, sinó que reflecteix una qüestió més àmplia dins de l'administració pública com és la "falta de recursos tècnics i la dificultat d'adaptació dels recursos humans de les entitats", que repercuteixen directament en la relació entre la ciutadania i els organismes públics. Des d'ACCIÓ, manifesten que esperen que els resultats de les auditories pendents i el treball de la comissió parlamentària, conjuntament amb la CASS, aportin llum sobre l'abast d'aquesta situació i suggereixin solucions per reconduir-la de manera efectiva.

Informa: Pilar Candel - Pere Moliné

Imatges: Andreij Cristancho

Comparteix:

Els col·lectius vulnerables i l'habitatge, prioritats del nou raonador  Caldea dona 3.482 euros a Unicef