Com ha canviat la posició de la UE en matèria bancària?

www.andorradifusio.ad

El protocol dels serveis financers de la Comissió Europea ha fet un gir els darrers dies. D'una duresa extrema amb les entitats del país, que tindrien condicions de desavantatge, a tenir en compte la reciprocitat. Andorra tindrà més de 10 anys per adaptar-se al model i podrà evitar la competència instantània. Tindrà, però, una tasca dura, la de trobar el prestador d'última instància.

El primer protocol de la Comissió Europea en matèria de serveis financers era molt dur. La banca europea podria venir a operar a Andorra des del primer dia, mentre que les sucursals del país no podrien sortir fins haver passat un procés d'homologació. 

Un primer protocol que va fer "córrer rius de tinta", segons assegura el cap de Govern, Xavier Espot. I més, tenint en compte que la banca andorrana no gaudeix de mecanismes de liquiditat ni d'una entitat que sigui subsidiària en casos de fallida. És a dir, el famós prestador d'última instància. Aquest assumpte, a més, queda fora del que s'ha de negociar amb Brussel·les.

Precisament, la seva recerca passava pel Palau de l'Elisi. Amb el compromís del copríncep d'arrencar les comunicacions amb una entitat independent com el Banc de França, Espot anunciava que "tenim 15 anys". Però 15 anys per fer què, per accedir als mecanismes de liquiditat? Això no suposaria un inconvenient per als bancs que tindrien competència directa i immediata d'entitats que sí que gaudeixen de mecanismes de liquiditat?

El cap de Govern resol la incògnita i explica que "les sucursals bancàries estrangeres no podran venir a operar a Andorra fins que nosaltres tinguem la mateixa oportunitat". Així ho han validat els negociadors europeus. I durant aquest temps, hi hauria marge per trobar els mecanismes

En aquest sentit, el ministre de Finances, Ramon Lladós, declara que "és diferent ser un estat tercer com som nosaltres que no pas ser un estat associat. Et miren amb diferents ulls aquests organismes". Ara bé, tot i que la situació sembla encaminada, "s'ha de treballar molt més, no només el protocol financer", considera Jaume Bartumeu, observador de les negociacions amb la Unió Europea.

Un protocol dels serveis financers que s'inscriu en l'acord marc de l'associació i que es podria tancar abans d'acabar l'any

Informa: Ariadna Guiu Vila

Imatges: Nil Forcada - Eric Escabias - Andreij Cristancho - Anna Romagosa

Comparteix:

Mobilitat restringida també a peu a la baixada del Molí per la visita de la selecció israeliana Enllestits els plans d'actuació per a terratrèmols i fenòmens meteorològics