Macron encara ara unes legislatives en un escenari de fragmentació que podria complicar la formació de govern

www.andorradifusio.ad

Guanyades les presidencials franceses, Emmanuel Macron encara ara les legislatives que li permetran formar govern. Comicis que es preveuen més complicats amb una primera volta el 12 de juny i una segona el 19. Molts experts apunten que en sortirà una cambra legislativa molt fragmentada que l'obligarà constantment a tancar acords. El que serà Copríncep durant 5 anys més ha rebut les felicitacions de la classe política andorrana. 

El cap de Govern feia una piulada diumenge a la nit felicitant Emmanuel Macron per la seva victòria. També ho feien els socialdemòcrates, els liberals i altres polítics nacionals a través de les xarxes socials. 

Macron ha superat el primer escull, però ara la mirada està en les dues rondes de les eleccions legislatives el 12 i 19 de juny. La fragmentació del vot de les presidencials es podria reproduir en aquests comicis i marcaran la tendència dels propers 5 anys. 

Segons el politòleg d'Andorra Recerca+Innovació, Yvan Lara, "d'allà sortirà un Govern que ha de cohabitar amb la presidència de la república, que té una part del poder executiu". És a dir, afegeix, "el president de França no és com el d'Estats Units, que és plenament executiu perquè és el cap de Govern al mateix temps, però tampoc és com el rei d'Espanya, que és purament una figura representativa. Ell té una part del poder executiu, però el govern en té una altra part i aquí és important que es posin d'acord entre ells".

Els sondejos parlen d'aquest futur incert quant a l'estabilitat d'un govern que en la cinquena república no s'ha dissolt mai abans d'acabar el mandat. Però si els suports de les presidencials es reprodueixen sumant-hi la presència de Mélenchon i dels partits tradicionals els pactes seran difícils en no tractar-se de forces properes. 

"Amb aquesta fragmentació, si realment les forces més d'esquerres o més centrades no es posen definitivament d'acord per poder avançar en un programa i deixar de pensar en persones i pensar en solucions, tindrem camp abonat per a l'extrema dreta", manifesta Lara. 

El politòleg creu que una possible via és potenciar el sentit d'estat del president tenint en compte que no es podrà tornar a presentar. Un Emmanuel Macron que també haurà de buscar el relleu al capdavant del seu partit perquè aquest no mori amb el seu segon quinquenni. 

Informa: Anna Pifarré

Comparteix:

La policia deté un home per portar un rifle d'aire comprimit i dos més per dur navalles Els socialdemòcrates volen eliminar el sometent de la llei de protecció civil