Patronal i sindicats anuncien que la inflació repercutirà negativament en empreses i treballadors

www.andorradifusio.ad

Patronal i sindicats assumeixen que la inflació repercutirà negativament en empreses i treballadors. Des de la CEA reconeixen que els preus de productes i serveis s'incrementaran, mentre que des de l'USdA alerten sobre la pèrdua progressiva de poder adquisitiu dels treballadors.

La inflació repercuteix en els preus de productes i serveis. Per tant, en la butxaca final del consumidor. Així ho reconeix la CEA, tot recordant que les matèries primeres i el subministrament no han parat de créixer els darrers mesos, fet que finalment ha obligat els empresaris a variar a l'alça els preus.

El director de la CEA, Iago Andreu, apunta a més que el creixement és a tots els nivells. "Les empreses del país que ja fa més d'un any que noten en el seu dia a dia aquest augment dels preus a tots els nivells, des de les matèries primeres, preus dels serveis i els carburants i també el cost del factor treball". A més, detalla que "tot això acaba repercutint en el marge de les empreses".

Per a l'USdA la situació és especialment greu per a treballadors i jubilats. El sindicat xifra en un 50% la pèrdua de poder adquisitiu de la població la darrera dècada, a causa sobretot de la tendència alcista de l'habitatge i la cistella de la compra.

El secretari de l'USdA, Gabriel Ubach, exposa que el poder adquisitiu es pot xifrar en l'esmentat 50%. "Només s'ha de mirar quan valia un pis de compra fa 10 anys i el que val avui en dia i el mateix amb els lloguers i la cistella de la compra. Els salaris no s'han duplicat ni triplicat com sí que ha sigut el cas de tots aquests productes".

Els sindicats vaticinen que la situació no millorarà substancialment per als treballadors, tot i les mesures aprovades pel Consell General dijous.

Informa: Joan A. Sarmiento
Locució: Maria Vilariño

Comparteix:

"El desierto de Eva", un documental que ajuda a visibilitzar la malaltia de Dent Judici: 200 milions d'euros de l'antiga BPA bloquejats des de fa prop de 8 anys per sospita de blanqueig