Perú encomana una investigació paral·lela per l'afer dels treballadors

www.andorradifusio.ad

El govern del Perú ha començat a moure fitxa amb l'afer dels treballadors peruans. Ha enviat el cònsol general, que porta un parell de dies pel país, per parlar amb el raonador, la policia i el Govern, i recollir informació i esclarir què ha passat. La seva idea és investigar el cas al marge del que pugui fer el govern andorrà. 

L'afer dels treballadors peruans preocupa i molt el govern d'aquest país. Tot i destacar la bona sintonia amb les autoritats andorranes, el ministeri d'Exteriors del país sud-americà ha encomanat una investigació. Aquest ha estat el motiu de la visita del cònsol general del Perú a Barcelona. Ha mantingut entrevistes amb els secretaris d'estat de Treball, Interior, Afers Socials, a més de la policia i el raonador. Luis Pablo Salamanca, que demana cautela, ja que la investigació està en marxa, ha destacat la bona entesa i col·laboració amb Andorra.

"No són tots els peruans lògicament, és un grup menor que ha tingut aquest inconvenient i després d'això s'informarà les autoritats nacionals i cadascú per la seva banda, les autoritats andorranes continuaran amb les seves investigacions i nosaltres també, per això serveix fer aquest intercanvi d'informació".

Luis Pablo Salamanca, cònsol general del Perú a Barcelona

La investigació se centrarà en l'actuació de les empreses implicades: al Perú la que contracta en origen i també les andorranes que es beneficien d'aquesta mà d'obra. Un dels punts que s'haurà de resoldre és la quantitat de treballadors afectats, que podria oscil·lar entre els 40 i 90. Tot i que no ha volgut pronunciar-se, creu que hi ha indicis de situacions abusives. El diplomàtic peruà creu que la preocupació per resoldre els interrogants que envolten aquest tema és compartida.

"Hi ha una preocupació d'ambdues parts, però crec que estem en un procés de col·laboració i de solucionar problemes perquè això no continuï repetint-se i que els ciutadans peruans no se sentin perjudicats de venir aquí i trobar que lamentablement hi ha hagut una certa irregularitat i les seves expectatives no s'han complert".

Luis Pablo Salamanca, cònsol general del Perú a Barcelona

Una vegada la delegació del Perú reculli la informació a Andorra, es traslladarà a l'ambaixada a Madrid i d'aquí el ministeri d'Exteriors del seu país. L'objectiu final és que els treballadors que vinguin a Andorra tinguin la garantia que es complirà la legislació laboral.

Limitar la figura del treballador desplaçat

Des del Govern asseguren que col·laboraran per millorar la comunicació i investigar aquelles empreses que s'encarregarien de donar falses expectatives als treballadors. També han recordat que la voluntat és limitar aquest tipus de contracte. 

El secretari d'Estat d'Economia, Treball i Habitatge, Jordi Puy, assegura que, de moment, s'han fet 18 inspeccions d'ofici, de les quals unes 10 han desembocat en sancions elevades de fins a 140.000 euros. És el cas d'entre tres i quatre empreses que estan forçant la llei laboral per portar treballadors desplaçats que no haurien de ser el perfil de persones per les quals està pensada la norma del treballador desplaçat, comenta.

"El Govern ja ha anunciat que aquesta figura del treballador desplaçat es limitarà a empreses que estan circumscrites a l'àmbit de la UE per, precisament, evitar aquesta pràctica. Ho hem traslladat a les autoritats peruanes i han vist bé la mesura per procurar erradicar aquesta pràctica fraudulenta."

Jordi Puy, secretari d'Estat d'Economia, Treball i Habitatge 

Informa Joan A. Sarmiento - Judith Saez

Comparteix:

L'APDA portarà a Europa les "ingerències" del Consell General El festival Andorra Crea passarà a tenir caràcter bianual