El pla de contingència preveu 100 llits, 20 respiradors mecànics i 14 places a l'UCI

www.andorradifusio.ad

El pla de contingència del SAAS en aquesta crisi de la Covid-19 s'aplica per optimitzar i tenir control·lats els recursos i com es distribuiran en les tres fases de duració de la pandèmia. Ara ens trobem en la primera, amb pocs malalts diagnosticats i pocs pacients ingressats a l'hospital.

El ministre de Salut ha anunciat que el primer pic d'estrès sanitari provocat per la pandèmia de la Covid-19 es pot dir que arribarà d'aquí a una setmana com a molt aviat. El pla de contingència preveu l'aplicació de mesures per a cadascuna de les tres fases que es travessaran.

Martínez Benazet ha explicat que actualment hi ha 25 llits d'hospitalització en el que seria la primera fase actual. Aquests serien ampliables a 50 i a 75. En una tercera fase es podria arribar fins a 100 llits. Superada aquesta quantitat s'hauria de preparar un hotel.

El ministre ha volgut aclarir que la mesura del trasllat de malalts del Cedre no correspondria a aquest punt del pla de contingència, que s'ha fet per "descarregar pressió al Cedre, però no perquè hi hagués una ocupació dels llits".

Pel que fa l'UCI ara mateix disposa de 8 llits perfectament disponibles i no es tem per la seva capacitat. "No està desbordada, pot tractar perfectament les dues persones amb absolutes garanties i si vingués un pacient amb un infart també el podria tractar", assegura. També hi ha l'àrea de reanimació, amb sis llits aproximadament, i capacitat per proveir de respiració mecànica unes vint persones.

Benazet afirma que donaria la impressió que s'ha aconseguit aplanar la corba i retardar l'arribada del pic àlgid de la pandèmia.  A l'espera que s'actualitzi el recompte d'infectats, a hores d'ara hi ha 75 positius de la Covid-19. Dos en estat molt greu, més grans de 50 i 80 anys, respectivament. Estant intubats a l'UCI. Hi ha un altre infectat que ja presentava una situació terminal abans de contagiar-se, que està ingressat a planta. Dels infectats hi ha 20 persones hospitalitzades i la resta en quarantena a casa. 

Informa: Sílvia Mestre
Imatge: A.Ginestà-A.Romagosa-S.Linares

Comparteix:

El pic de la pandèmia a Andorra s'espera en uns set dies Nombroses denúncies a les xarxes socials contra conductes incíviques per l'epidèmia