ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Reportatge: l'impacte de la crisi en els petits productors agrícoles i ramaders

www.andorradifusio.ad

Els productors locals agrícoles i ramaders han continuat treballant malgrat l'impacte de la crisi sanitària, que ha reduït molt el volum de vendes a hotels i restaurants. A una vintena d'ells els interessa comptar amb etiquetes de qualitat el reglament de les quals s'està treballant per part del Departament d'Agricultura, un procés que la Covid-19 també ha frenat.

Una de les principals afectacions de la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2 ha estat el descens en picat de les vendes en l'àmbit de la restauració. En el cas de la productora de mel Autèntic, també ha afectat la cancel·lació de les visites d'escolars i turistes als ruscs, una pràctica que esperen recuperar a partir de l'estiu amb moltes més mesures d'higiene.

L'apicultor i responsable de l'empresa, Mathieu Garaud, explica que "afecta sobretot pel que fa a la venda perquè de la fabricació se n'ocupen les abelles, són elles les que farbiquen la mel. Nosaltres estem allà per ajudar i millorar tant la produccó com la salut de les abelles, aquesta és la nostra funció principal".

Pel que fa a la situació del sector de la restauració, Garaud indica que "el fet que hotels i restaurants estiguin tancats ha provocat que baixessin moltíssim les vendes". Per aquest motiu, amb l'objectiu d'apropar-se a la clientela, estan treballant "molt més a xarxes socials i en venda directa".

En paral·lel, el confinament més estricte ha donat un petit respir a la natura pel que fa a contaminació i s'ha notat, per exemple, en el creixement de les flors.

L'Autèntic és un dels productors locals que està treballant amb Agricultura l'obtenció d'etiquetes de qualitat. Ho regula la Llei 18/2018 de producció ecològica i dels règims de qualitat de productes agraris i alimentaris que està en procés de reglamentació, una fase que s'ha vist frenada a causa de la pandèmia.

Un altre productor local que hi està interessat és El Pastador, que elabora melmelades artesanes amb producte de temporada.

Precisament tres de les seves confitures, la de taronja, llimona i taronja amb gerds, van guanyar tres medalles en el certamen internacional més important del món de les melmelades que se celebra al Regne Unit.

Com que és un negoci petit, s'han pogut anar adaptant a la situació i apliquen les mateixes estrictes mesures higièniques que ja tenien. Estan especialment interessats en el reconeixement de producció ecològica.

La fundadora i responsable d'El Pastador, Sònia Cano, destaca que "és important per als petits productors perquè ens certificarà com un producte ecològic, tenint en compte que la gent cada vegada busca més aquest tipus de product, i també ens donarà un impuls comercial".

A més, segons Cano "s'estableix una relació de confiança entre el productor i el consumidor que es basa en el fet que el productor no posi pesticida en la seva matèria prima".

Aquest perfil de productors defensen en gran mesura valors com la proximitat, la qualitat i l'estima cap a la seva feina.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Desirée Sala-Fernando Montero

Comparteix: