El representant dels pensionistes a la CASS defensa les mesures per a la reforma i posa Islàndia com a exemple

www.andorradifusio.ad

Islàndia, un dels països amb un dels millors sistemes de pensions del món, preveu l'edat de jubilació als 67 anys i els plans de pensions d'empresa obligatoris. Ho ha explicat Jacint Risco, representant dels pensionistes a la CASS, que a 'Els matins de la Nacional' ha respost les crítiques del secretari general de l'USdA sobre les propostes de la seguretat social per garantir la viabilitat de les jubilacions.

Risco creu que les propostes de la Unió Sindical per garantir la viabilitat de les pensions, en què l'USdA demanava destinar tota la cotització a les jubilacions i finançar el sistema sanitari per altres vies, suposarien un gran increment dels impostos.

Ha defensat els suggeriments de la CASS i ha recordat que ja hi ha països on funcionen amb un gran estat del benestar, com és el cas d'Islàndia, "amb un dels millors sistemes de pensions del món", on "la jubilació és als 67 anys i el pla d'empresa és obligatori". 

Risco, a títol personal, creu que l'increment d'un 4% de les cotitzacions per la jubilació s'hauria de repartir com fins ara, entre treballadors i empreses: "Si ara és 70% patrons i 30% assegurats, aquesta pujada ha de ser exactament igual. Així de senzill".

També ha afirmat que no es pot fer un referèndum entre els cotitzants a la CASS sobre com millorar el sistema de pensions, una idea que defensa Gabriel Ubach. En tot cas, afegeix, s'hauria de fer sobre la llei que implementi les propostes legislatives per solucionar aquesta qüestió.

"Començar amb les accions"

Risco, que també és president de l'associació TRANA Esclerosi Múltiple, ha fet una crida a les autoritats perquè facin més accions per afavorir les persones amb discapacitat. En referència a un estudi de l'Institut Guttmann sobre les persones amb discapacitat, ha dit que "els estudis estan bé, però s'ha de passar a l'acció".

Entrevista completa a Jacint Risco a 'Els matins de la Nacional':

Informa: Pere Moliné

Comparteix:

El consolat ucraïnès ha tramitat més de 230 expedients de refugiats i l'estada d'unes seixanta famílies en pisos turístics Els comuns decidiran la setmana vinent on ubicar el nou abocador