Les reunions bilaterals per treball l'acord d'associació amb la UE centra la feina de la delegació andorrana a l'ONU

www.andorradifusio.ad

El cap de Govern ha valorat molt positivament reprendre els contactes internacionals en el marc de l'Assemblea General de les Nacions Unides a Nova York després de la pandèmia, tot i que el complicat context geopolític per la guerra a Ucraïna afecta les trobades multilaterals i bilaterals. Una de les tasques que més ha destacat és l'enfortiment dels contactes amb els estats membres de la Unió Europea per treballar l'acord d'associació. 

El cap de Govern, Xavier Espot, ha subratllat la importància de reprendre grans fòrums internacionals de forma presencial com és l'Assemblea General de les Nacions Unides, on "tots els països es retroben per debatre i parlar dels grans reptes que té la humanitat". Aquesta edició ha estat àmpliament marcada pels efectes de la guerra a Ucraïna, que ha centrat bona part dels discursos i trobades. En aquest sentit, Espot ha reiterat l'alineació d'Andorra amb bona part dels països occidentals que han decidit aplicar sancions econòmiques i financeres contra Rússia i, com a exemple, ha destacat les paraules del president de França, amb les quals està totalment d'acord: "un clam molt ferm contra la guerra, posant èmfasi en la necessitat de perseguir els crims que s'estan cometent". 

En la trobada amb el secretari general i el president de l'assemblea general es van posar sobre la taula els grans reptes a escala global i els esforços que està fent Andorra per contribuir-hi. Una mostra és l'Agenda 2030 i el desplegament dels Objectius de desenvolupament sostenible. Així, el cap de Govern ha destacat que en matèria de transició energètica i en la lluita contra el canvi climàtic "el secretari general va posar en relleu que Andorra està fent els deures". També es va parlar de la riquesa cultural i lingüística del país i del foment de la igualtat de gènere. Aquí Espot va tenir l'oportunitat de remarcar la llei recentment aprovada i del triple sistema educatiu, subratllant "l'alt nivell d'inclusió de les persones amb discapacitat". A més, Espot ha recordat també que es va celebrar un esdeveniment paral·lel on va poder participar-hi directament, que es va centrar en com s'ha de transformar l'educació per poder mantenir els llindars de qualitat. 

Teixint el futur acord d'associació amb la UE

Bona part de la feina del cap de Govern i també de la ministra Maria Ubach aquesta setmana a l'Assemblea General ha estat enfortir els contactes bilaterals, a vegades complicats per la xarxa limitada que té Andorra, amb grans potències, països propers i amb els que hi ha similituds. Tenen especial prioritat els estats membres de la Unió Europa per teixir les bases de l'acord d'associació. 

Espot ha remarcat que "és molt important no només 'fer lobby' en aquests països de la Unió Europea perquè acabin aprovant aquest acord d'associació, sinó que també abans d'arribar al final d'aquest camí i, per tant, durant la negociació, coneguin la nostra realitat i defensin i ajudin també a poder aconseguir una sèrie d'especificitats que permetin assolir un bon acord per Andorra". 

També es destaca la trobada amb països d'Europa que no formen part de la unió, com ara Suïssa, amb qui "és interessant tenir bones relacions i intentar aprofundir en la seva relació especial amb la UE, com un dels exemples que ens poden servir en la negociació". Entre les trobades, Ubach també s'ha vist, per exemple, amb el seu homòleg de Singapur, "un microestat amb una prosperitat enorme, amb qui també és interessant aprofundir relacions". 

Lluita contra el tràfic d'éssers humans 

Una altra de les tasques d'aquests dies ha estat la signatura i ratificació de convenis internacionals com ara el protocol relatiu a la prevenció, la repressió i el càstig de tràfic d’éssers humans. En aquest àmbit, el 2011 Andorra ja havia signat un conveni amb el Consell d'Europa, però ara s'amplien les col·laboracions per prevenir aquesta problemàtica amb les Nacions Unides. Espot ha destacat que es tracta d'una "xacra que existeix i que s'incrementa a escala mundial, particularment amb dones i infants. No ens afecta directament, però val la pena estar preparats amb les estructures per fer-hi front en cas que col·lateralment o en un futur tinguem casos". 

Bona part d'aquests temes són els que Xavier Espot ha inclòs en el seu discurs al debat general aquest divendres a les vuit de la tarda. Es podrà recuperar íntegrament aquest dissabte abans de l'Informatiu Migdia i després de l'Andorra Actualitat de Ràdio Nacional. 

Informa: Laura Cugat 

 

 

 

 

 

 

 

Comparteix:

Empreses, associacions i ciutadans validen l'estratègia d'economia circular del Govern L'anàlisi en profunditat de la llei que ha de regular el creixement urbanístic