Santiago Niño Becerra: "Ja fa molts anys que Andorra hauria d'haver començat a repensar el seu model productiu"

www.andorradifusio.ad

L'economista català Santiago Niño Becerra creu que Andorra ja fa tard en la reestructuració inevitable del model productiu. Creu que aquesta transformació és necessària en un context de transició del capitalisme cap a un altre paradigma econòmic, però especialment perquè "depèn completament de l'exterior". Niño Becerra presenta un nou llibre sota el títol "Capitalismo (1679-2065)", en el qual descriu com canvia el món en aquests moments i anuncia el que vindrà des del punt de vista macroeconòmic i social.

El catedràtic d'Estructura Econòmica a la Universitat Ramon Llull de Barcelona ha estat el convidat del "Cafè" de l'Ara i Aquí aquest dijous. Santiago Niño Becerra ha estat contundent, com ho és habitualment, i ha assegurat que senyals com que s'està esvaint el concepte d'Estat i les grans corporacions sobrepassen les capacitats d'aquests, la creixent importància del grup sobre l'individu i la tendència cap a la flexibilitat laboral evidencien que s'ha entrat ja en la transició final del capitalisme cap a un altre model econòmic, molt més tecnològic. En aquest context, Niño Becerra prediu que la renda mitjana de les persones baixarà, perquè el seu treball (que es valorarà sobre la productivitat i no sobre la producció) ja no és tan valuós i que serà necessària la renda bàsica universal. "El 16% de les persones amb feina a Espanya són pobres", destacava a Ràdio Nacional, tot reiterant que hi ha un excedent de població activa.

Però la renda bàsica en un context en què el factor treball deixarà de ser clau en el funcionament de l'economia no és l'únic que prediu, també creu que arribaran altres fórmules perquè les persones s'evadeixin de la realitat, com l'oci barat o la legalització de la marihuana. I, a més, insisteix en la força "increïble" que prenen les grans corporacions, tot recordant les xifres que gestionen gegants com Apple. Entre aquests, adverteix de la importància que tindrà l'entrada d'Amazon en la distribució de medicaments, per exemple.

En aquest context de canvi, "està tornant el concepte que no tots els Estats d'Europa poden anar a la mateixa velocitat", explica, cosa que està canviant la manera de fer. I pel que fa a Andorra, "ja fa molts anys, potser trenta, que hauria d'haver començat a repensar el seu model productiu". Niño Becerra ha posat èmfasi en la dependència històrica del Principat i ha recordat la incertesa del turisme. Segons el catedràtic, no es pot dependre d'un sector que varia contínuament per decisions impredictibles. La solució? L'habitual, "Andorra hauria de buscar fonts de generació de PIB des de dins". L'economista, un visitant habitual del país i assessor informal d'alguns dels seus empresaris, proposa que es busqui, per exemple, que grans empreses instal·lin a Andorra alguna de les seves àrees de negoci per produir des de dins.

Torna a veure l'entrevista completa de l'Ara i Aquí a Santiago Niño Becerra:

Informa: Jordi Domingo - Cesc Sanjuan

Comparteix:

Les persones inscrites al servei d'Ocupació tornen a pujar fins a les 944 La població augmenta d'un 0,9% però baixa el nombre de residents portuguesos