La sequera persisteix i serà cada cop més habitual

www.andorradifusio.ad

Govern, Andorra Recerca + Innovació i l'Oficina de l'Energia i Canvi Climàtic han presentat dos indicadors per conèixer la situació actual de l'aigua i d'aquesta manera poder prendre decisions partint de dades objectives.

Quins són aquests indicadors? Els climàtics i els de recurs hídric. Per una banda, els indicadors de clima ens mostren el nivell de precipitació. L’any passat, els mesos de març i setembre van ser els de més dèficit de precipitació, situant-se per sota del 50% del que seria habitual.

Pel que fa als indicadors de recurs hídric, el 2023 el cabal del riu va estar tot l'any per sota del punt de referència. Portem 24 mesos de sequera, tot i que la situació actual ha millorat. El mes de maig Andorra va estar a prop de fregar els nivells de sequera extrema. 

Des d'Andorra Recerca + Innovació assenyalen que això anirà encara a més, amb "més episodis, de més durada i de major intensitat", segons el coordinador de sostenibilitat de l'AR+I Oriol Travesset.

L'executiu aposta per la creació d'una taula de treball per a què tots els actors implicats, entre ells els comuns, puguin definir un butlletí amb mesures a partir de dades objectives. També intensificaran les campanyes al sector turístic. "La nova llei de l'aigua" explica el ministre d'Agricultura i Ramaderia Guillem Casal "també serà un bon instrument per conscienciar d'aquesta situació als grans consumidors".

El Govern farà un seguiment mensual de les dades per, posteriorment, posar-les a disposició de la ciutadania. Recorda que l'aigua és un recurs escàs i que s'ha de fer un consum responsable.

Informa: Karen Gacusana
Imatges: Pere Besolí

Comparteix:

L'absolució de Mendoza és ferma L'últim servei