Reportatge: sobreviure, el dia a dia dels restauradors

www.andorradifusio.ad

El principal repte de la majoria de restauradors és sobreviure, sobretot tenint en compte l'impacte de les noves restriccions d'aforament i l'absència de visitants. Totes les esperances es focalitzen en la clientela que es troba al país, malgrat ser conscients de la complexitat econòmica i social que provoca la pandèmia de la Covid-19.

Avançar dia a dia és la dinàmica de la majoria de restauradors que malgrat estar satisfets de poder obrir unes hores, sobreviuen sense possibilitat de fer previsions, una situació que també afecta els proveïdors.

La manca de turisme i la recent reducció d'aforament han estat un cop molt dur que fa trontollar l'estructura dels establiments.

El propietari i responsable de cuina del restaurant Odetti Bistro, José Antonio Guillermo, ha assegurat que "no hi ha prou clientela per aguantar les estructures dels restaurants", de fet, ha afegit que molts establiments han decidit tancar i fer suspensions temporals dels contractes de treball.

Creu que "ara mateix no hi ha cap restaurador que estigui omplint els restaurants i tirant endavant com abans". "Si fas alguna cosa és potser per cobrir el mínim del mínim".

També s'hi suma la complexitat d'adaptar-se a unes mesures sanitàries que canvien constantment, a banda d'obstacles emocionals que pesen, i molt.

El propietari i cuiner del restaurant Minim's, Miquel Canturri, ha remarcat que el que més costa és no poder socialitzar amb la gent. "El tema de tenir la mascareta, de no veure el somriure, la gesticulació de la boca, penso que és molt important".

La 14a edició de l'Andorra a Taula, una iniciativa clau per dinamitzar la gastronomia local

Tot i les dificultats, torna a estar en marxa l'Andorra a Taula que enguany té com a requisit elaborar menús pensats per a tota la família. La iniciativa, que per ara només podran degustar comensals del país, funciona a mig gas.

"Andorra a Taula era una de les etapes de l'any que ens feia facturar més i on venien molts grups d'amics i companys a compartir la taula i en aquest moment és una cosa que no es pot fer i hem de conviure amb això", ha afirmat Canturri.

En la 14a edició hi participen 24 restaurants d'arreu del Principat, oferint propostes gastronòmiques que es troben entre els 20 i els 40 euros de mitjana.

Aprofitar el producte de temporada com els bolets és un element imprescindible en el menú d'Andorra a Taula de l'Odetti Bistro, ingredient protagonista del primer dels plats que juga amb tendres làmines de pedrers d'ànecs confitats. I és que oferir bases tradicionals amb tocs creatius és el fil conductor de totes les elaboracions.

Un altre exemple és la suau crema de trumfa amb un mosaic vegetal acuradament col·locat amb presència de moniato i un souflé també de patata.

El bacallà amb escalivada tricolor de pebrots és una proposta similar a un dels segons que ofereix el restaurant Minim's. Aquesta vegada el bacallà es fregeix a mode de tempura, una tècnica d'origen japonès que també s'aplica a les verdures que l'acompanyen, tot maridat amb all i oli de codony i romesco. Jugar amb aliments de proximitat i diferents estils culinaris n'és l'objectiu.

Els comensals valoren molt positivament poder gaudir així de la gastronomia local i, a la vegada, donar suport a un sector durament colpejat per la pandèmia de la Covid-19.

Un participant de l'Andorra a Taula, Manel Montoro, creu que "amb les restriccions potser optaríem per quedar-nos a casa i amb aquestes accions sortim i consumim". Una altra de les participants, Clàudia Duran, ha comentat que "tenim uns restaurants estupends i els hem d'aprofitar".

L'esdeveniment va arrancar el 30 d'octubre i en un principi finalitza el 29 d'aquest mes, tot i que els organitzadors s'estan plantejant allargar-lo uns dies més per tal d'esprémer-lo al màxim, una idea apreciada per part dels restauradors.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Albert Refart-Txema Galilea-Desirée Sala

Comparteix:

Creu Roja recaptarà aliments els dies 14 i 15 d'aquest mes per ajudar les famílies que més han patit la crisi  Creu Roja demana recursos per a una segona onada del coronavirus en què creix l'afectació sanitària i econòmica