L'USdA denuncia represàlies a treballadors que volen organitzar moviments sindicals 

www.andorradifusio.ad

Organitzar moviments sindicals de representació no és fàcil i, fins i tot, pot comportar represàlies, com ara l'acomiadament. És difícil de demostrar, però segons la Unió Sindical no són casos excepcionals i n'hi ha hagut en sectors com el de la neteja. L'USdA demana més protecció pels treballadors que vulguin organitzar-se a través d'un comitè d'empresa.

La llei de relacions laborals estableix les garanties dels treballadors amb activitats sindicals i de representació. És garantista durant el temps que s'exerceix una representació, per exemple en un comitè d'empresa. Els problemes es detecten abans, durant el procés de creació. Així, en sectors com el de la neteja l'USdA té constància que treballadores que pretenien crear una branca sindical han patit represàlies en alguns casos en forma d'acomiadament. "A la que vulguis remenar una mica, a la que vulguis fer una associació o defensar els teus drets com a treballador, et trobes que pots ser acomiadat", afirma el secretari general de l'USdAGabriel Ubach.

L'USdA denuncia que la legislació no protegeix els treballadors que vulguin organitzar-se a través d'un comitè d'empresa. Per això  reclamaran als partits que es presentaran a les generals mesures contundents per evitar conseqüències. Ubach ha destacat que "s'ha de demanar més protecció per als treballadors que vulguin fer un comitè d'empresa. Però sobretot, més representativitat dins del comitè d'empresa." 

El fet que només 16 empreses disposin de delegats sindicals o comitè d'empresa, de les 800 que s'adapten als paràmetres per disposar-ne, ratifica les argumentacions de la plataforma sindical. I d'aquestes tan sols 12 disposen de conveni col·lectiu.

Informa: Joan A. Sarmiento

Comparteix:

La Massana vol fer unes obres per agilitar la desviació cap a Ordino Sense mascareta a les línies internacionals amb destinació a Espanya