Els visitants podran fer-se proves TMA als stop-labs amb informe inclòs per 40 euros

www.andorradifusio.ad

Els visitants francesos podran obtenir des de divendres una TMA amb informe del laboratori per 40 euros. De fet, qualsevol visitant es podrà aprofitar d'un mecanisme que Salut posarà en marxa per donar resposta als requeriments dels països veïns. La prova tindrà un cost de 40 euros, un preu "públic sense afanys de benefici", segons ha indicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Els ciutadans d'Andorra continuaran tenint la possibilitat de fer-se el test a demanda de manera gratuïta, però ara, a més, rebran el mateix informe del laboratori per correu electrònic. Martínez Benazet també ha assegurat que aquest dispositiu no afectarà la capacitat habitual dels stop-labs, que considera "molt elevada", amb 400 TMA diàries aproximadament.

Perquè els visitants puguin sol·licitar la prova, es posarà en marxa un número de telèfon a través del qual es donaran les cites, i un dia després d'haver-se fet el test es rebrà l'informe a través d'un correu electrònic. En cas que el visitant sigui positiu de la Covid-19 i presenti símptomes, es valorarà atendre'l a l'hospital o a l'hotel on estigui allotjat si és lleu, i on quedaria aïllat seguint els protocols de l'establiment. Si el turista contagiat és asimptomàtic, podrà retornar al seu país i es farà una notificació a les autoritats sanitàries per fer-ne el seguiment. També dels contactes, per evitar el risc de contagi, ha detallat el titular de Salut.

Una operativa que el cap de Govern, Xavier Espot, ha volgut deixar clar que no es tracta de cap reclam turístic, tenint en compte la situació sanitària a França, sinó que pretén facilitar els desplaçaments indispensables entre tots dos països. Malgrat tot, ha recordat que les directrius de l'executiu francès són que els seus ciutadans limitin els moviments.

Davant de l'estabilització de casos actius de la Covid-19 i de les hospitalitzacions, l'executiu ha decidit mantenir les mesures vigents per enfortir aquesta dinàmica positiva. Ha anunciat una regulació del volum de la música a l'interior dels locals de restauració, que no podrà superar els 50 decibels. Una decisió que s'ha pres en constatar que amb el volum més alt, la gent ha d'aixecar el to o acostar-se per entendre's, la qual cosa augmenta l'emissió per aerosols. 

Dades sanitàries

Salut ha registrat 53 contagis nous de coronavirus. Els casos totals des de l'inici de la pandèmia se situen en 1.070, 654 dels quals resten actius. Les defuncions ja són 103 després de la mort d'una resident de Sant Vicenç d'Enclar les darreres hores. La taxa de reproducció del virus és de 0,89.

A l'hospital hi ha 17 pacients ingressats a planta i 12 a la unitat de cures intensives, 11 dels quals amb ventilació mecànica. Tres es troben en la fase prèvia a l'extubació. A la planta Covid del Cedre no hi ha cap ingressat.

Quant a les escoles, a hores d'ara hi ha 27 aules sota vigilància activa, 6 de manera total i 21 de manera parcial. El cribratge escolar ha permès fer 1.508 proves, que han detectat 7 positius.

Pel que fa a la campanya de vacunació, fins aquest dimarts s'han subministrat 1.138 vacunes. Es calcula que la primera remesa de dosis permetrà vacunar unes 1.300 persones en total.

Roda de premsa amb l'actualització sanitària i posterior al Consell de Ministres d'aquest dimecres 3 de febrer de 2021:

Informa: Neus Toro

Comparteix:

Els alumnes de l'Escola Andorrana esperen arribar a les 360 donacions de sang en la tercera campanya El Govern obre un concurs públic per fer tallers de prevenció de drogodependències a les escoles