La crisi de la Covid-19 agreuja la situació de pares separats en conflicte

www.andorradifusio.ad

La crisi de la Covid-19 ha agreujat la situació de molts pares separats. Sobretot en casos on ja hi havia conflicte. Així ho expliquen els advocats que consideren que en alguns casos s'han generat situacions molt difícils sobretot als que no han pogut estar amb els fills. Una situació que la batllia de guàrdia no ha pogut resoldre tenint en compte els conflictes previs.

Si el confinament i la crisi sanitària ja ha estat difícil ho ha estat encara més per a aquelles famílies de pares separats.

La crisi que s'ha allargat en el temps ha provocat la separació física de molts progenitors dels fills malgrat tenir un règim establert de visites. I ha estat molt dramàtic sobretot en els casos en què el conflicte era present abans d'esclatar la crisi. Una situació de difícil solució mentre ha durat.

Segons l'advocada Cristina Blanquer, "és una situació que ha aprofitat el progenitor que en aquell moment tenia la custòdia de l'infant perquè estava de cap de setmana o perquè li tocava, i aleshores el sistema l'ha afavorit".

L'advocat Enric Giménez afegeix que "els casos en els quals es podia demanar empara a la batllia per resoldre una problemàtica havien de ser considerats com a urgents, però si el problema venia d'abans han estat considerats com a no urgents". 

Preveuen que molts pares reclamin ara el temps perdut, però veuen complicada una resolució positiva tenint en compte que la situació de crisi es pot considerar com a justificada per no complir el conveni acordat entre les dues parts.

La situació actual de la batllia tampoc els fa preveure que problemes com els que viuen alguns dels seus clients es resolguin aviat. I és que el tancament també generarà més demandes judicials.

Defensen una batllia més especialitzada en temes de família i també més eines perquè es puguin executar les sentències.

Blanquer opina "que fins que aquest sistema no millori, aquests temes continuaran sent igual d'injustos i depenents de la voluntat i de la bondat d'aquell que tingui la custòdia o que tingui la paella pel mànec".

Giménez explica que el problema també el tenen "amb l'execució de sentències, on ja hi ha unes pautes clares, però que a l'hora de fer-les complir, és molt complicat".

Admeten que en l'àmbit judicial encara hi ha una visió maternalista en l'atorgament de les custòdies, tot i que cada vegada se'n donen més de compartides i es fa difícil plantejar d'entrada una custòdia compartida.

Blanquer per exemple assegura que alguns pares demanen la compartida per no haver de pagar la pensió, una situació que afecta molt aquells que sí volen realment formar part del dia a dia dels fills.

Informa: Anna Pifarré

Comparteix:

Salut desaconsella l'ús d'ozó com a desinfectant en locals Terceravia pregunta per la compra de respiradors