ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Espot tanca el primer Govern paritari

www.andorradifusio.ad

El nou govern tripartit serà paritari entre homes i dones per primer cop. Quatre ministres ja ho havien estat a l'executiu d'Antoni Martí, a més de Xavier Espot. Com ja s'havia anunciat els liberals tenen 4 ministeris, Ciutadans Compromesos 1 i Demòcrates 7. Juraran el càrrec el dimecres 22 de maig a les 12, a l'Auditori Nacional.

Xavier Espot ha tancat a principi de setmana el Govern com havia previst, que estarà format pel mateix nombre de dones i homes per primera vegada.

Hi haurà set carteres que estaran en mans de Demòcrates, els titulars de quatre de les quals repeteixen. Eric Jover passarà d'Educació a ser el responsable de Finances a més de ministre portaveu; Maria Ubach, Jordi Torres i Sílvia Calvó segueixen encapçalant Exteriors, Ordenament Territorial i Medi Ambient, respectivament.

Pel que fa a les noves incorporacions dels taronges, Joan Martínez Benazet ocuparà Salut; l'exconsellera general Sílvia Riva, Cultura i Esports, tot i que per motius professionals assumirà el càrrec en les pròximes setmanes, i la consellera de Social i Participació Ciutadana del comú de la capital, Ester Vilarrubla, serà la nova ministra d'Educació. Carles Areny la substituirà com a conseller del comú.

Els liberals tindran 4 carteres. Jordi Gallardo serà ministre de Presidència, Economia i Empresa; l'exsecretari d'estat d'Esports fa una dècada Víctor Filloy és el nou responsable d'Afers Socials, Habitatge i Joventut; Verònica Canals liderarà Turisme i Judith Pallarés serà la responsable de Funció Pública. Finalment, l'advocat i membre de Ciutadans Compromesos Josep Maria Rossell serà titular de Justícia i Interior.

El nou Govern tindrà un secretari d'Estat d'Afers Europeus directament adscrit al cap de Govern, que serà Landry Riba, fins ara director d'Agricultura. Finalment, Ester Fenoll serà la secretària general del Govern i Guillem Casal el cap de gabinet.

Els nous ministres juraran o prometran el càrrec aquest dimecres a l'Auditori, exceptuant Riva que, per motius professionals, assumirà el càrrec de ministra de Cultura i Esports en les pròximes setmanes. Mentrestant, les competències d'aquesta cartera les assumirà transitòriament el cap de Govern, Xavier Espot.

Canvis al Consell General

Els Demòcrates Justo Ruiz, Berna Coma i Joan Carles Ramos i la liberal Eva López entraran al Consell General en substitució dels consellers generals electes que formaran part de l'executiu i també aquest dimecres en la junta de presidents es decidirà quan juren el càrrec.

El mateix dia els liberals decidiran qui lidera el seu grup parlamentari, previsiblement Ferran Costa, i qui serà el seu secretari a la Sindicatura.

Així és com queden els 12 ministeris:

Cap de Govern: Xavier Espot Zamora
- Ministre de Presidència, Economia i Empresa: Jordi Gallardo Fernàndez (Liberals d'Andorra)
- Ministre de Finances i Portaveu: Eric Jover Comas (Demòcrates)
- Ministra d'Afers Exteriors: Maria Ubach Font (Demòcrates)
- Ministre de Justícia i Interior: Josep Maria Rossell Pons (Ciutadans Compromesos)
- Ministre d'Ordenament Territorial: Jordi Torres Falcó (Demòcrates)
- Ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut: Víctor Filloy Franco (Liberals d'Andorra)
- Ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat: Sílvia Calvó Armengol (Demòcrates)
- Ministra de Turisme: Verònica Canals Riba (Liberals d'Andorra)
- Ministre de Salut: Joan Martínez Benazet (Demòcrates)
- Ministra d'Educació i Ensenyament Superior: Ester Vilarrubla Escales (Demòcrates)
- Ministra de Cultura i Esports: Sílvia Riva González (Demòcrates)
- Ministra de Funció Pública i Reforma de l'Administració: Judith Pallarés Cortés (Liberals d'Andorra)

Informa: Pere Moliné

 

 

 

Comparteix: