Desenes de persones confinades, més sospites i una crida a extremar al màxim les precaucions davant la propagació global del coronavirus COVID-19

www.andorradifusio.ad

Tres familiars directes, 35 alumnes, 5 professors i 14 professionals de la salut. Tots en observació i les escoles tancades. És l'efecte dominó generat per l'últim positiu per la Covid-19, una dona de 87 anys mare d'una professora de l'Escola Andorrana que evoluciona favorablement. A més, hi ha 4 persones més aïllades per sospita de ser portadors de la malaltia. Les estacions d'esquí, Caldea i el cinema tanquen.

El Govern d'Andorra ha comparegut de nou en roda de premsa aquest divendres a les 12.30h per explicar l'evolució de la situació del coronavirus COVID-19 al país i demanar a la ciutadania extremar al màxim les precaucions davant una "situació global que no està controlada" i la velocitat en la propagació de la infecció a nivell mundial.

Han explicat que la dona de 87 anys diagnosticada evoluciona favorablement i ja no té febre. Amb tot, les conseqüències d'aquest positiu per coronavirus són extenses. El fill, la filla i el gendre de la pacient han quedat aïllats. Al ser la mare d'una mestra de batxillerat de l'Escola Andorrana, també s'han hagut de posar en observació 35 alumnes, 5 mestres, dos amb símptomes, i 14 professionals sanitaris. S'ha tancat el centre i, de retruc, la resta d'escoles a partir de dilluns. Una mesura destinada a evitar la propagació del virus.

El ministre de Salut Joan Martínez Benazet ha deixat clar que no es tracta de vacances i ha demanat extremar les precaucions. Els estudiants han de romandre a casa el màxim de temps possible i, si surten, ho han de fer a espais oberts i sense aglomeracions. S'insta a tota la població a no socialitzar, no anar a restaurants, cinemes, casa d'amics, allunyar-se dels grups de risc, com ara la gent gran i les persones amb patologies cròniques, i a evitar parcs, xiquiparcs o qualsevol espai tancat; així com extremar la higiene, evitar desplaçaments i convidar coneguts a venir a Andorra.

Aíllats a l'hospital per sospita

La situació mèdica inclou 4 casos més. El d'un home provinent d'Igualada que ha està aïllat a casa seva, un treballador del Cedre que ha viatjat a Madrid, un turista de la capital espanyola també sospitós de la Covid-19 i, per últim, un home ingressat a l'UCI per pneumònia del qual se sospita que també pugui tenir la malaltia. 

"S'hauran de modificar rutines i activitats culturals de manera que el temps d'afectació sigui el menor possible. S'està reforçant teletreball des de l'administració", ha declarat el ministre portaveu Eric Jover.

Respecte els estudiants andorrans a l'exterior poden tornar cap a casa amb precaucions i seguint recomanacions. "Si vens de Madrid et quedes a casa i vas controlant si hi ha símptomes".

Quant a la situació als supermercats, Jover demana "evitar respostes exagerades que fan créixer una por que no es correspon amb la situació del país".

Durant la roda de premsa s'ha conegut que Ski Andorra anuncia el tancament de les estacions d'esquí a partir de demà dissabte 14 de març. Diuen que els temporers tenen garantits els contractes. Caldea i el cinema també han tancat.

Roda de premsa completa del Govern del 13 de març a les 12h

Informa: Yasmina Canedo-Jordi Cama

Comparteix:

Recomanacions de Salut sobre el coronavirus Les estacions d'esquí i Caldea tanquen per evitar la propagació del coronavirus