Tancament de l'escola andorrana de batxillerat a partir d'aquest divendres i tots els centres escolars a partir de dilluns

www.andorradifusio.ad

El Govern decreta el tancament de tots els centres d'ensenyament del país a partir de dilluns, incloent-hi guarderies i la universitat. Ho fa arrel del segon positiu per coronavirus que s'ha conegut aquest dijous. Es tracta d'una dona de 87 anys que estava ingressada des de dimarts amb símptomes pneumònics.

La dona no presentava cap relació amb alguna font de contagi, però sí la seva filla i el marit d'aquesta, que havien mantingut contacte amb uns italians practicant muntanyisme a l'Aneto. La decisió del tancament de les escoles es deu al fet que aquesta parella són professors a l'escola Andorrana de batxillerat, que ja aplicarà el tancament a partir d'aquest divendres, i al fet que el jovent són un possible focus de transmissió.

Segons el ministre de salut, Joan Martínez, la dona evoluciona favorablement. També ha reconegut que no es va actuar des d'un inici quan aquestes dues persones van avisar del viatge. "Suposem que l'origen de la infecció ve d'aquesta trobada fortuïta mentre feien muntanya a l'Aneto amb aquests italians. Posteriorment, aquesta parella van tenir símptomes etiquetats en principi de gripals, que no es van relacionar amb un contacte de coronavirus, tot i que se'ls va recomanar que romanguessin de baixa laboral i van ser a casa. Però és evident que no es van prendre les precaucions que es prenen quan hi ha un cas de coronavirus, perquè no es va identificar que pogués ser així", revelava Martínez.

S'han ajornat les cirurgies programades no urgents i també s'han reprogramat les proves rutinàries per tal de deixar més lliure el servei sanitari.

Salut ha iniciat ja un estudi per determinar els contactes que tant la parella, que ha quedat ingressada a l'hospital, com la dona de 87 anys, podrien haver mantingut en els dies previs. També s'ha aïllat a domicili dos metges i un portallits que han atès la dona que ha donat positiu per coronavirus.

Es recomana a tots els pares i alumnes de qualsevol centre i nivell que aquest divendres es quedin a casa. De totes maneres, hi haurà un servei de permanència per aquest dia, donada la poca anticipació amb què s'ha avisat.

Torna a veure la roda de premsa completa del cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez, quan vulguis i des d'on vulguis:

Informa: Laura Massegú-Joan A. Sarmiento
Imatges: Anna Romagosa-Kevin Ribeiro

Comparteix:

Les estacions no tanquen però comencen a prendre mesures pel coronavirus Anul·lades les activitats lúdiques i transport públic al 30% de la capacitat