ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

El metge referent, un canvi progressiu a partir del 17 de setembre

www.andorradifusio.ad

Dilluns entra en funcionament la figura del metge referent. Un canvi en el model sanitari del país que des del ministeri es vol fer de manera progressiva i sense que l'usuari noti un canvi excessiu. El secretari d'estat de Salut ha visitat l'Ara i Aquí, on també ha parlat de la Llei de reproducció assistida.

Des de la setmana vinent la figura del metge referent i el règim del tercer pagador ja serà una realitat. Per anar a un especialista, excloent els casos d'oftalmòlegs, ginecòlegs i odontòlegs, l'usuari haurà de fer primer una visita al metge de capçalera designat si no vol tenir penalitzacions.

Tampoc caldrà passar-hi en el cas dels pediatres, que funcionen com a metge primari i, per tant, també se'ls haurà de comunicar si volem que siguin el metge referent dels nostres infants.

Un canvi progressiu

El canvi, però, es farà de manera escalonada. En els casos de derivació es prioritzarà que l'especialista sigui del país.

El secretari d'Estat de Salut, Joan León, explica que per derivacions a l'estranger "el reglament estableix una sèrie de supòsits com en cas que hi hagi dificultats oer accedir a un professional o per garantir la lliure elecció". Afegex que "durant el primer any de vigència es podrà derivar com s'està fent actualment i, a partir d'aquí, s'haurà de veure cada cas en concret".

Per escollir el metge referent, els pacients poden fer-ho o bé en la mateixa consulta del doctor el pròxim cop que hi vagin, o a la CASS o online.

Reproducció assistida

Pel que fa a la Llei de reproducció assistida, que aviat entrarà a tràmit parlamentari, León creu que respecta la Constitució i dona solució a una problemàtica existent.

Actualment es calcula que un 15% de la població total té problemes de fertilitat. De moment, des del ministeri no es preveu l'opció que existeixi un institut especialitzat en aquesta matèria de titularitat pública.

Entrevista completa al secretari d'Estat de Salut, Joan León, a l'Ara i AquíInforma: Judit Pedrós
Imatge: Albert Refart

Comparteix: