PS i sindicats estudiaran nodrir la branca de jubilació amb les cotitzacions i la general amb impostos

www.andorradifusio.ad

El grup socialdemòcrata estudiarà la viabilitat que la branca de jubilació es nodreixi amb les cotitzacions i la general amb impostos. La formació afirma que defensa un sistema públic sostenible i valora que encara és d'hora per tirar endavant les mesures proposades per a les pensions, ja que encara no se sap quin impacte podrien produir.

Nodrir la branca de jubilació amb les cotitzacions i la general amb impostos és una de les propostes, en la línia d'Europa, que va posar damunt la taula l'expert José Antonio Herce i que estudiarà el grup socialdemòcrata per a la reforma de les pensions.

També ho faran els sindicats, que creuen que això requereix un canvi del model de país amb impostos distributius. Reclamen un sistema just i solidari i presentaran un projecte que inclogui retribucions dignes; sostenible en el temps i que satisfaci al PIB. Paràmetres que exigeixen i pels quals no avalen les propostes aprovades pel consell d'administració de la CASS.

Unes mesures que, a més, segons el PS encara no poden generar consens perquè no es disposa de l'informe d'impacte econòmic i social. Consideren que és agosarat establir l'augment de la cotització o de l'edat de jubilació sense saber-ne els beneficis.

Ara bé, des d'altres col·lectius, com la Federació d'Associacions de la gent gran o la CEA opten per desenvolupar-les de manera progressiva. Creuen que així es generaria un cert estalvi fins a implementar el nou model definitiu, tot i que des de la patronal apunten que és un moment difícil per assumir-ho.

Sobre altres mesures, els empresaris mostren que se senten còmodes amb la introducció d'un sistema mixt. De fet, és una de les seves demandes, malgrat els sindicats i, fins i tot, el PS no ho comparteixen. La titularitat de la gestió del fons de jubilació també motiva desavinença, ja que la majoria parlamentària vol externalitzar el servei.

El grup demòcrata no planteja sotmetre a referèndum la reforma malgrat ser una petició dels sindicats.

Informa: Judith Sáez

Comparteix:

Mobilitat posa en marxa aquest dijous el dispositiu de trànsit de Setmana Santa Andorra Telecom rep un altre atac hacker de grans magnituds