El SAAS i l'Associació contra el càncer discrepen sobre l'atenció als afectats per aquesta malaltia durant els mesos de pandèmia

www.andorradifusio.ad

Tot i que el SAAS nega que s'hagin reduït esforços en les proves de detecció del càncer, Assandca avisa que la realitat és una altra. Andorra depèn dels països veïns en molts casos i la situació que s'està vivint arreu del món és que la Covid-19 passa per davant dels malalts oncològics. Des de l'entitat alerten que les conseqüències psicològiques per als pacients poden ser importants.

El SAAS no ha reduït esforços en l'àrea d'oncologia i nega que hi hagi hagut una paralització de proves mèdiques de detecció del càncer, segons ha esmentat el director general, Josep Maria Piqué.

"Aquí els malalts oncològics són els prioritaris", ha assegurat, i ha afegit que "durant la primera onada de la pandèmia tampoc vàrem parar de fer els tractaments que reben".

Des de l'Associació Andorrana Contra el Càncer, però, avisen que la realitat és que la pandèmia de la Covid-19 ha alentit les proves de detecció arreu i que Andorra no n'és una excepció.

"La realitat és que les proves s'estan intentant fer, però els metges estan dient als pacients que els tempos i la forma d'actuar els marcarà la Covid-19", ha assegurat el president de l'associació, Josep Saravia.

No els consta que s'hagin parat els cribratges de càncer de mama, com sí que ha passat a Espanya, ni tampoc les proves que es poden fer al Principat.

Però quan es depèn dels països veïns apareixen casos com el d'un andorrà amb càncer de pulmó avançat que ara pateix les conseqüències psicològiques d'una detecció tardana.

Segons ha explicat Saravia, aquest pacient va estar dos mesos esperant per fer-se una prova i poder operar-se, i actualment "ja és un problema psicològic, perquè aquesta persona ha passat dos mesos pensant que no se'n sortiria".

Assandca voldria que tant la detecció com el tractament dels pacients oncològics es poguessin fer aquí, sense dependre d'altres. Insisteix en la importància de disposar d'una unitat de radioteràpia i considera un error del Govern no reconèixer la situació actual per falta de números. 

Per això demana un esforç per part de la CASS i del SAAS per aconseguir xifres reals de malalts de càncer al país, per tal de poder treballar en conseqüència.

Informa: Laura Massegú
Imatge: Txema Galilea-Anna Romagosa-Arxiu RTVA
Locució: David Domingo

Comparteix:

Els empresaris del Pas de la Casa demanen suport a les institucions per renegociar préstecs i lloguers 122 casos actius de coronavirus a la Seu d'Urgell, on la taxa de reproducció del virus se situa en 1,39