La rèplica

Comparteix:

La rèplica: Temporada 2017-2018

La política marca bona part de la vida de la nostra societat. En moments com l’actual és crucial estar ben informat. Els polítics prenen decisions que afecten al futur del país. Perquè volem anar més enllà del titular, buscant els matisos i contrastos. Confrontant opinions amb pluralitat perquè cadascú tregui les seves conclusions. Entrevistes i debats sobre l’actualitat política del país. Els temes més candents i els personatges que vols escoltar. Que no se t’escapi res.

La rèplica, amb Laura Massegú. Dijous a les 14.15 i a les 21.20h.

Direcció i presentació: Laura Massegú    Realització: Raül Pereiro    Producció: Eva Pons


 • Entrevista al cònsol general sortint dels EUA Marcos Mandojana

  Tanquem la temporada amb l''única entrevista que dona al país el cònsol general sortint dels EUA, Marcos Mandojana. Explica com han evolucionat les relacions entre els EUA i Andorra. Destaca l'intercanvi educatiu i el treball que desenvolupa aquí el MIT. També posa en relleu els avenços en matèria fiscal i explica com funciona el FinCEN i per què va emetre la nota que va provocar la intervenció de BPA. Avança que hi ha empreses nord-americanes interessades en invertir en comerç electrònic al país.

 • Jordi Gallardo i Pere López expliquen el pacte electoral entre Liberals i PS

  El pacte per a les llistes territorials entre Liberals d’Andorra i el PS ha estat una decisió aplaudida per alguns i criticada per altres. Ens han exposat les línies del pacte en directe just després dels congressos dels partits, els seus presidents Jordi Gallardo i Pere López. Asseguren que en les llistes nacionals mantindran el seu projecte sense renúncies. Ara bé, Gallardo ha obert la porta a un programa més progressista acollint-se al manifest de la Internacional Liberal aprovat fa poc més d'un any a Andorra. Amb el pacte a les llistes territorials volen combatre un sistema electoral que consideren poc democràtic i poc representatiu. 

 • La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó

  La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, explica tots els dossiers oberts al seu ministeri. També els objectius per al que queda legislatura, al voltant de projectes com l'eficiència energètica, el vehicle elèctric, la diversificació de les explotacions agrícoles, o els segells de qualitat dels productes andorrans.

 • Coneixem el nou grup d'opinió Virtus Unita

  Josep Anton López i Josep Duró són dos dels membres del nou grup d'opinió i reflexió sociopolític Virtus Unita. Ens expliquen que, de moment, descarten constituir-se com a partit polític i que tampoc no volen fer tasques de 'lobbying' però que esperen que els responsables institucionals escoltin i valorin les seves propostes i tesis. Entre altres, demanen que es respecti l'statu quo constitucional i una posició més forta en la relació amb Europa. D'altra banda, insisteixen en el desenvolupament econòmic (empresarial i comercial) com a base del progrés social.

 • Entrevista al secretari d'Estat de Salut, Joan Antoni Leon

  El secretari d’Estat de Salut, Joan Antoni Leon, repassa els temes d'actualitat que afecten al seu departament, com la recent decisió perquè les píndoles de l'endemà es puguin adquirir sense necessitat de prescripció mèdica. Amb ell celebrem la setmana de la infància d'Unicef.

 • Entrevista al síndic general, Vicenç Mateu

  El síndic general visita el programa per tractar tots els temes d'actualitat, com les pròximes eleccions generals, per a les quals assegura que el seu partit, Demòcrates per Andorra, encara no en té el candidat decidit. Mateu repassa altres temes relacionats amb aquest clima preelectoral, com els possibles pactes entre Liberals i el Partit Socialdemòcrata, les negociacions amb Europa i un possible avançament, que no veu factible, més enllà d'unes setmanes, per la sobrecàrrega de feina del Consell. Precisament, en clau parlamentària ha estat molt crític amb l'ambient que s'ha viscut en les darreres sessions.

 • Tertúlia amb les membres d'Acció Feminista Marisol Fuentes, Íngrid Blanc i Antònia Escoda

  Acció Feminista colidera l'activisme feminista a Andorra des de la seva recent constitució. Les membres de l'associació Marisol Fuentes, Íngrid Blanc i Antònia Escoda analitzen la situació de la dona al Principat i denuncien les discriminacions més habituals que pateixen. Asseguren que han nascut per fer "lobby positiu" i evitar desigualtats en els processos de selecció, els salaris, les responsabilitats, les baixes de maternitat insuficients, etc. Demanen mesures com els currículums cecs o la inversió de la càrrega de la prova en casos de discriminació laboral. L'avortament és un dels altres temes que aborden, preocupades perquè "la dona està tutelada". També critiquen, per exemple que "la violació és l'únic delicte en què la violència de l'autor depèn de l'actitud de la víctima".

 • Tertúlia amb els cònsols menors David Palmitjavila, Marc Calvet i Raul Ferré

  Els cònsols menors David Palmitjavila, de Canillo, Marc Calvet, d'Escaldes-Engordany, i Raul Ferré, de la Massana, ens parlen des de la seva perspectiva sobre la política comunal. Defensen l'actual llei electoral, pel sistema de representació mixta i la representativitat del territori, que tot i els defectes ha garantit l'estabilitat les darreres dècades. També parlen de pactes, dels que es van fer i els que es faran. Temes com el turisme i el comerç, així com els grans esdeveniments, que consideren que beneficien a tot el país tot independentment de la parròquia on se celebren, ocupen també part del debat. Els apartaments turístics i la remodelació dels eixos comercials de les valls centrals són altres temes comentats pels cònsols menors.

 • Entrevista a Josep Pintat

  El president del grup parlamentari mixt, el líder d'Unió Laurediana, Josep Pintat, ha estat el protagonista d'aquest programa. Pintat ha parlat sobre els temes més importants de l'actualitat, com la negociació amb la UE, sobre la qual creu que DA s'ha de posicionar clarament deixant de banda les estratègies electorals. Critica que només es parli del tabac, segons la seva visió, i no de la resta del cos legal comunitari. També ha donat la seva opinió sobre la política fiscal, proposant que s'apugin només els impostos indirectes, i sobre el sistema electoral, el qual creu que no s'ha de reformar. Sobre els possibles pactes ha reconegut contactes amb DA i coincidències en diferents àmbits. Però proposa que totes les lleis entrades a tràmit quedin en "stand-by" abans de les eleccions.

 • Tertúlia amb Esteve Vidal, Valentí Martí, Jordi Font i David Pérez

  El membre de la comissió política nacional de Socialdemocràcia i Progrés, David Pérez, el membre del comitè executiu del Partit Socialdemòcrata, Jordi Font, el secretari general de Demòcrates per Andorra, Esteve Vidal, i el secretari de relacions internacionals de Liberals d'Andorra, Valentí Martí, han analitzat l'actualitat sociopolítica i especialment l'últim informe del Tribunal de Comptes, que ha posat en relleu irregularitats de diferents institucions públiques i partits polítics. La sessió del Consell General també ha ocupat part de la tertúlia.

Facebook

Twitter