El 60% de la població viu de lloguer i a un preu mitjà de 601 euros mensuals, segons una enquesta d'Estadística

www.andorradifusio.ad

Més del 60% de la població viu en règim de lloguer i el preu mensual mitjà de l'habitatge se situa en 601 euros, segons l'enquesta de pressupostos familiars del 2018. Aquesta xifra, 601 euros, representa un augment de gairebé un 3% respecte de l'any anterior, la pujada més gran dels darrers anys tot i que continua sent poc representatiu dels preus actuals de mercat. Per entendre els resultats cal tenir en compte que l'enquesta es fa a famílies andorranes i residents de llarga durada.

L'enquesta de pressupostos familiars del departament d'Estadística sempre parla de mitjanes i això fa que no reflecteixi els preus de lloguer que hi ha ara al mercat. No obstant això, els 601 euros de preu de lloguer mitjà ha representat l'augment més fort d'un any a l'altre des del 2014, quan la mitjana se situava en 576 euros mensuals i només va augmentar 8 euros en tres anys. 

A més, dins de la despesa mensual de cada llar el grup que inclou l'habitatge i les despeses de la llar suposa el 34% del total de la despesa familiar i si s'hi afegeixen els grups d'aliments i begudes no alcohòliques i el transport, seria 63% del total.

La despesa mitjana per llar s'ha mantingut gairebé estable respecte dels darrers anys i se situa en 37.734 euros anuals, una mitjana de més de 3.144 euros mensuals.

Així els únics grups de consum que han experimentat una variació negativa el 2018 han estat begudes alcohòliques i tabac, hoteleria i restauració, vestit i calçat i comunicacions.

L'enquesta de pressupostos familiars també mostra a grans trets algunes característiques de la composició de les llars. Indica que predominen les formades per dues persones, seguides de les unipersonals, que ja representen el 29,7% del total. Les persones que viuen soles és la tipologia que més augmenta, sobretot a partir dels 65 anys. Des del 2014 s'ha més que doblat el percentatge de persones en aquesta situació.

Informa: Ester Pons

 

Consulta aquí l'enquesta completa de Pressupostos familiars del departament d'Estadística.

Comparteix:

Els monitors reconeixen que millora la situació però demanen que l'augment salarial continuï esglaonadament Tarda i vespre molt musical a diferents indrets aquest dimarts