L'Institut de l'Habitatge lamenta que no s'aprofiti la renovació dels lloguers per cinc anys amb un augment del 10% i estudia com actuar amb els pisos buits

www.andorradifusio.ad

El director de l'Institut Nacional de l'Habitatge lamenta que propietaris i llogaters no es posin d'acord per aprofitar molt més la possibilitat d'establir contractes de cinc anys, una mesura que donaria seguretat i tranquil·litat en un escenari cada vegada més complicat sobretot per a la gent del país. Ho ha afirmat a l'Obert per Vacances de Ràdio Nacional, on també ha explicat que es vol trobar un mecanisme que permeti descobrir la realitat dels més de 6.000 pisos buits per estudiar actuacions. 

En un mercat cada cop més tens, el director de l'Institut Nacional de l'Habitatge considera que els contractes de lloguer a 5 anys vista amb un increment del 10% són clau i no s'estan tenint prou en compte per manca de consens. 

"Els llogaters pensen que un 10% és massa i els propetaris, que és poc. Potser aquest 10% és correcte, el problema és que uns per poc i altres per molt no es posen d'acord en una mesura que trauria pressió".

Josep Maria Pla, director de l'Institut Nacional de l'Habitatge

Segons Pla, una altra de les vies a curt termini és indagar en la situació que hi ha al darrere dels més de 6.000 pisos amb baix consum elèctric que hi ha al país i se sospita que poden estar buits.

S'ha intentat fer una enquesta als propietaris a través de FEDA i les distribuïdores però hi ha el problema de la protecció de dades que, en aquest cas, suposa un fre.

"Per això la idea és que hagi una habilitació legal que permeti fer una actuació directa de manera que FEDA i la resta de distribuïdores cedeixin les dades a l'Instittti i amb plena la garantia sota el control de l'Agència de Protecció de Dades es faci un diagnòstic i després una actuació".

Josep Maria Pla, director de l'Institut Nacional de l'Habitatge

Quant a la taxa de pisos buits, lamenta que no hi hagi règim sancionador, però considera que aquest element es reequilibrarà perquè s'activaran les eines perquè s'arribi a l'objectiu desitjat i cada cop s'hi adhereixin més pisos.

Amb tot, Pla ha repassat alguns dels factors que alimenten la problemàtica en termes generals: que no es construeixi pensant en el lloguer, que els pisos es converteixin en actius financers i que amb el creixement econòmic es necessiti més mà d'obra, focalitzada sobretot en els temporers, però que les empreses no tinguin en compte on viuran. Per aquest motiu ha recalcat que cal accions des de múltiples fronts.  

Informa: Laura Cugat
Imatges: Arxiu RTVA

Comparteix:

Marsol voldria començar les obres del multifuncional a l'estadi Comunal l'endemà dels Jocs dels Petits Estats La sala dels emissors i un espai virtual per a la museïtzació de Radio Andorra